Biosphere en de heilige berg van Kevin Toma

Afgelopen weekend vond in en rond Heerlen het derde Dutch Mountain Film Festival Plaats. Grootser dan voorheen en met, naast veel films, een uitgebreid randprogramma vol lezingen, tentoonstellingen, in- als outdoor sports en uiteraard muziek. (foto’s: René Bradwolff)

image

Na de kick off in Vijlen, het enige bergdorpje in Nederland, vindt de muzikale aftrap plaats in Poppodium Nieuwe Nor waar (h)ear een avond verzorgt met een reeks DJ’s en de Noorse bergbeklimmer Geir Jenssen. Die laatste is in muziekkringen beter bekend als Biosphere en staat als zodanig achter zijn laptop voor een anderhalf uur durende soundtrack bij zelfgeschoten beeldmateriaal. Biosphere doet niet aan hapklare brokken. De sfeervolle en zorgvuldig opgebouwde geluidscollages en soundscapes vragen iets van de luisteraar. Aandacht, geduld en een open mind. De beats zijn schaars, de klankpaletten des te rijker.

Helaas gaat de subtiliteit en daarmee ook de zorgvuldige opbouw van de set deels verloren in het aanhoudende geroezemoes in de zaal. Blijkbaar heeft een deel van de aanwezigen geen idee waar ze naar staat te kijken en verlangt het louter naar platte beats. Geen bergbeklimmers maar downhill racers dus. Geen respect voor de natuur maar de Red Bull adrenaline kick. Desondanks wordt er door de liefhebbers vóór in de zaal volop genoten, al verdient een van de weinige shows van deze ambient-meester uiteraard een respectvollere ontvangst.

Een dag later in filmhuis De Spiegel gaat het er gelukkig anders aan toe. Schrijver en muzikant Kevin Toma voorziet, na een korte lezing over het fenomeen bergfilm, de klassieker ‘Der Heilige Berg’ (Arnold Fanck, 1926) van een live soundtrack op MacBook Pro en vleugel en laat zo het heden en verleden op imposante wijze samensmelten. Ook hier sfeervolle, spannende soundscapes en ambient-klanken met voorzichtige beats, mysterieuze samples en een vleugje jazz.

De toch al imposante beelden van weleer winnen beduidend aan kracht met een een bijzonder intens en ontroerend kijk- en luisterspel als resultaat. De emoties van de hoofdpersonen worden verwoord in de beelden van de natuur en krachtige klanken. De nietigheid van de mens staat centraal. Eén nadeel: Na het zien van Toma’s ‘Heilige Berg’ zal het origineel enkel nog tegenvallen en de kans deze uitvoering nog eens te ervaren is klein. Hetgeen niet wegneemt dat ook de in 2001 opgepoetste en van een nieuwe score voorziene versie van deze eerste bergfilm ooit, met een hoofdrol voor de latere Nazi-filmster Leni Riefenstahl, zeer de moeite waard is. Meer muziek van Toma a.k.a. DJ Tomasc vind je op zijn MySpace. [Update: MySpace hapert, leve Soundcloud!]

Het volledige verslag van mijn Heerlense bergexpeditie lees je op De Afgrond.

Biosphere – Poppodium Nieuwe Nor, Heerlen (18-01-2013)
Der Heilige Berg / Kevin Toma – Filmhuis De Spiegel, Heerlen (19-01-2013)

Mike Kramer (h)ear

image

image