Interpol

Interpol is terug. Met eindelijk weer eens een behoorlijk album, een nieuwe bassist en een tour die de band langs de grote Europese zalen voert. Zoals de Palladium in Keulen, die met 4000 bezoekers volledig is uitverkocht.

De band uit NYC raakte mij kwijt toen ze na een vliegende start en twee puike albums de draad kwijtraakte met twee zeer matige platen. De karakteristieke en ietwat kille sfeer (Joy Division was nooit ver weg) die mij zo wist te raken, verdween met de kwaliteit van het songmateriaal. Over en uit wat mij betreft en daar leek het lange tijd ook daadwerkelijk op. Totdat vorig jaar ‘El Pintor’ verscheen dat stilistisch tegen het oude werk aanschurkt en zowaar weer een aantal sterke liedjes bevat. Het gevolg: jubelende reviews en een volgepropt Palladium.

Interpol klinkt dan ook weer als vanouds. Dat blijkt ook uit de setlist. Zes nummer van het debuut ‘Turn On The Bright Lights’ uit 2002 en drie van het twee jaar oudere ‘Antics’. En uiteraard een half dozijn nieuwe songs. Die sluiten dus prima aan bij het oude werk maar kunnen daar, op een enkele uitzondering na, nét niet aan tippen. Of lijkt dat maar zo omdat ik het werk van destijds door en door ken en ‘El Pintor’ zich nog niet in mijn hoofd heeft genesteld?

Zag ik vrijdag weer de oude Interpol zoals ik haar ooit omarmde? Niet helemaal. Toen ik de band in 2003 de eerste keer bezocht werd ik vooral gegrepen door het rauwe staccato gitaarspel van gitarist Daniel Kessler en dat sneeuwt tegenwoordig een beetje onder in een bombastischer geluid. Daar tegenover staat dat nieuwkomer Brad Truax een veel betere bassist is dan zijn voorganger en menige song van extra drive voorziet.

Ach what the f… het was gewoon een formidabele show. Interpol is terug!

Interpol speelde op 25 januari in Palladium, Keulen. Setlist: Say Hello to the Angels, Anywhere, My Blue Supreme, Evil, Leif Erikson, My Desire, The New, Everything Is Wrong, NYC, Breaker 1, Rest My Chemistry, Slow Hands, Not Even Jail, PDA, All the Rage Back Home, Lights, Stella Was a Diver and She Was Always Down.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s