Recordstore Day in vinylstad Heerlen

4W3A3669k

Afgelopen zaterdag was het Record Store Day, een internationale feestdag ter ere van de onafhankelijke platenzaak. En waar kunnen we dat beter vieren dan in Heerlen, dé vinylstad van het zuiden. Terwijl de muziekhandel zwaar onder druk staat, herbergt Heerlen namelijk nog altijd drie winkels met een ruim en gevarieerd aanbod aan cd’s en vinylplaten. Voor de landelijke media mag Nederland dan eindigen in Venlo, het ware luilekkerland voor de platenkoper bevindt zich toch echt in het hart van de Oostelijke Mijnstreek. Foto’s: René Bradwolff

Het zwaartepunt van Record Store Day ligt in de ochtend, wanneer de platenzaken overspoeld worden door muziekliefhebbers, op zoek naar een of meerdere van de honderden speciale releases. De vroege vogels hebben uiteraard het meeste succes in hun jacht op de gelimiteerde uitgaven. Ter verhoging van de feestvreugde spelen er de hele dag bands. Bij Satisfaction Records in de Oranje Nassaustraat zelfs zes stuks.

4W3A3663k

Satisfaction is de oudste nog bestaande platenzaak van Heerlen. De oudere klanten zagen de indrukwekkende collectie door de jaren heen veranderen van vinyl naar cd, maar inmiddels is de zaak weer voor een groot gedeelte gevuld met grammofoonplaten. Tijdens Record Store Day wordt er getrakteerd op vlaai en koffie. De bakken met speciale releases worden al snel geplunderd. Eén van de grootste trekkers is een dubbelalbum van U2, maar van de 5.000 persingen zijn er maar twee tot de Oranje Nassaustraat doorgedrongen. Rond het middaguur is Satisfaction ook al ver door haar overige collectors items heen. Verkoper Ruud is in zijn nopjes. Buiten verdringen publiek en fotografen zich in de voorjaarszon voor de gruizige stonerrock van Wallace Vanborn. Het trio uit Gent doet ook goede zaken vandaag. Haar 10″ ep wordt na afloop gretig verkocht en er moet zelfs een verse doos uit het tourbusje worden gehaald om aan de vraag te voldoen.

4W3A3719k

Amper 500 meter verder, bij Gong Records in de Uilegats, zien we ook al louter blije gezichten. Al zullen weinigen zo vrolijk zijn geweest als die mevrouw die in alle vroegte een zeer exclusieve Placebo-release (700 exemplaren wereldwijd) mocht afrekenen. Gong is een winkel voor fijnproevers, dat blijkt uit de uitmuntende collectie nieuw vinyl. Ook hier worden de bezoekers ontvangen met koffie en gebak en is er live-muziek voor de deur. Eigenaar Henk kijkt tevreden terug op de ochtend. En hij heeft bovendien nog een paar mooie en gewilde platen in het rek staan om ook ’s middags bezoekers te verblijden. Zoals die unieke plaat van White Stripes of een zeer gelimiteerd live-album van Suede. Gong is net als Satisfaction een schoolvoorbeeld van de ouderwetse platenzaak waarvoor Record Store Day in de bres springt: gepassioneerd, gespecialiseerd en naast een bijzondere winkel ook een cultureel steunpunt in de stad. Dat daar behoefte aan is, blijkt ook uit het grote aantal niet-Parkstedelingen dat tussen beide zaken pendelt.

4W3A3725k

Toch loopt niet elke platenzaak warm voor Record Store Day. Eigenaar Mat van Record Shop Didi doet er niet aan mee. Didi is gevestigd in een loods vlakbij de meubelboulevard. Aanvankelijk als Strip- en Muziekhal maar met meer dan een miljoen (!) items (waarvan het overgrote deel op vinyl) op voorraad uitgegroeid tot een van de grootste platenzaken van het land en ver daarbuiten. Slechts een deel van de collectie is zichtbaar voor het publiek, de rest bevindt zich in een enorm magazijn op de eerste verdieping. De redenen waarom Didi niet aan Record Store Day doet zijn duidelijk: je weet niet wat je krijgt en het is veel te duur. Bovendien kent de eigenaar de verhalen van collega’s die met een grote onverkoopbare voorraad bleven zitten. Toch overweegt Mat om volgend jaar deel te nemen aan het jaarlijkse evenement. Het is namelijk toch wel succesvol en er hangt veel publiciteit omheen.

mat4W3A3746k

En dan zou het zomaar eens kunnen dat Record Store Day 2016 in Heerlen niet op twee maar op vier locaties wordt gevierd. Op 25 april a.s. opent op de Bongerd namelijk Coasters haar deuren. Een ‘concept store’ met koffie, kleding en… vinyl.

Heerlen, stad van het zwarte goud. Sommige dingen veranderen blijkbaar nooit.

4W3A3729k

Record Store Day vond op zaterdag 18 april wereldwijd plaats in duizenden platenzaken. De editie voor 2016 staat gepland op 16 april.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s