TaxiWars

4W3A7283k

JazzOut kende afgelopen weekend haar vierde editie. Met de gebruikelijke keur aan Jazz(achtige) artiesten en één outsider. TaxiWars. De nieuwe band van Tom Barman. Muzikale duizendpoot uit Antwerpen. Frontman van de dwarse rockband dEUS en het al bijna net zo spannende dance-project Magnus. Peper in de reet van een verder ietwat gezapig festival Foto’s: René Bradwolff

TaxiWars is een samenwerkingsverband dat Barman aanging met jazzsaxofonist Robin Verheyen. Een combinatie die samen met Nicolas Thys op contrabas en drummer Antoine Pierre resulteerde in, naar eigen zeggen, hardcore jazz met een punky benadering. Maar dat blijkt te kort door de bocht. In Heerlen ervaren we vooral een avontuurlijke en intensieve mix van jaren ’60 groovejazz en tegendraadse rock. Archie Shepp en Charles Mingus die tijdens een avondje doorzakken met Captain Beefheart en Tom Waits in een rokerige nachtclub midden in een jazz and poetry festival belanden.

Ondanks genoemde voorbeelden staat TaxiWars met beide voeten in onze huidige roerige tijd. Er klinkt hiphop door, het is grillig en is derhalve aantrekkelijk voor een alternatief publiek. De vergelijking met een band als Morphine dringt zich soms even op. Barman en co verzanden nergens in gepiel en houden het voor jazz-begrippen bondig, terwijl de composities over de gehele linie boeiend blijven. “Freejazz voor de generatie van de kapotte aandachtsboog” aldus de rake typering van Humo.

Naarmate de show vordert komt TaxiWars meer los en gaat met name de toch al gedreven Barman steeds fanatieker op in de muziek. Zelden stond de man zo gepassioneerd op een Limburgs podium. En dat terwijl een groot deel van het publiek gaandeweg de zaal verlaat. Tegen de tijd dat het laatste nummer wordt ingezet is de scheiding der geesten definitief. De snaarfetisjisten zitten al in het pluche klaar voor Al Di Meola, de soul searchers wachten elders op de gelikte klanken van Sabrina Starke, terwijl de avonturiers in de Limburgzaal hun laatste danspasjes uitvoeren op TaxiWars. Dat gaat nog één keer helemaal los. Barman voorop.

Het is te hopen dat we dit kwartet snel terugzien in een wat intiemere setting.

JazzOut vond op zaterdag 21 november in het kader van Heerlen Jazzt plaats in diverse zalen van het Parkstad Limburg Theater, Heerlen. Naast TaxiWars waren er optredens van Al Di Meola, Erik Truffaz Quartet, New Cool Collective, Sabrina Starke, Glen David Andrews & The Sazerac Swingers, The Cool Quest, Phil Bee’s Freedom, Braskiri, Feurthstreet Lumber Factory, DJ Skizm, DJ KayCee en DJ Sheldon.

 

Tom Barman

Tom Barman

Sabrina Starke

Sabrina Starke

Erik Truffaz

Erik Truffaz

Al Di Meola

Al Di Meola

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s