Dynamo Metal Fest

Testament-1708_12

Dynamo Metal Fest is een incarnatie van het legendarische Dynamo Open Air. Dat begon in 1986 als een kleinschalig en gratis festival voor jonge metalbands op een parkeerplaats bij Jongerencentrum Dynamo in Eindhoven. Gaandeweg groeide het uit tot het grootste metalfestival van Europa, met 118.000 bezoekers in 1994 op vliegbasis Welschap als absolute hoogtepunt. Na omzwervingen langs diverse locaties vond de laatste editie in 2005 plaats in Hellendoorn. Foto’s: Andrea Beckers

Sinds 2015 vindt er op de Eindhovense Kunstijsbaan (waar het festival tussen 1988 en 1992 ook al neerstreek) een kleinschalig festival plaats dat de naam in ere houdt. Met voornamelijk bands uit het roemruchte verleden van Dynamo Open Air. Dat betekent dus traditioneel veel thrash- en speedmetal, de genres die 30 jaar geleden samen met Dynamo aan een grote opmars begonnen.

Toxik-1068_12

Toxik

Afgelopen zaterdag waanden we ons dan ook in een aflevering van Back To The Future. Terug naar de jaren ’80. In alle opzichten. De immense rijen voor de te krappe ingang, te weinig tappunten, catering die zich beperkt tot de bekende vette hap, de akoestiek van de IJsselhal, geen randprogramma of aankleding, één podium, slecht geluid, technische problemen… Een normaal festival zou hier niet mee wegkomen maar op dit metalfeest zwelgt het grootste deel van de bezoekers (waaronder ikzelf) in nostalgie. En oudgedienden als Testament, Toxik, Exodus en Entombed A.D. maken het Bokrijk van de metal compleet. Bovendien is de entreeprijs ook old school. Voor 20 Pop ben je binnen. Voila.

En de oudjes doen het nog prima. Exodus en vooral Toxik blijken 29 jaar na hun eerste Dynamo show opvallend vitaal en in vorm. Ze vlammen nog net zo als destijds. Testament laat zien dat het zich 30 jaar na haar Eindhovense (en Europese) debuut nog steeds kan meten met the ‘big four’. Haar show werd door technische problemen met 30 minuten ingekort maar Chuck Billy en co doen er in het resterende half uur gewoon een schep bovenop en trakteren op louter publieksfavorieten uit de goede oude tijd. Over The Wall, Practice What You Preach, Into The Pit, Disciples Of The Watch… Het was het wachten meer dan waard.

Testament-1595_12

Testament

Persoonlijk bevalt me zo’n korte set wel. Liever een half uur genadeloos knallen met daverende crowdpleasers dan een uur opvullen met nieuwe shit omdat er ook nog een nieuw album moet worden verkocht. Ook lekker: Prong. De enige band die met Snap Your Fingers, Snap Your Neck vandaag even buiten de metalen lijntjes kleurt. Niet dat dat perse moet, maar voor een muzikale allesvreter als ondergetekende is het een welkome afwisseling. Net als het geluid tijdens afsluiter Gojira. Dat is ineens wél in orde en meteen een verademing.

Het is prima dat Dynamo Metal Fest oude tradities in ere houdt maar het zal qua sound en catering orde op zaken moeten stellen wil het in de toekomst kunnen overleven. Vooralsnog voelt het voor de oude generatie metalheads misschien een beetje als thuiskomen maar het is de vraag of een jonger en verwender publiek dit ook zal accepteren.

Prong-1210_12

Prong

Op de terugreis naar het zuiden blijkt dat de dorstige veertigers en vijftigers de hele biervoorraad er al op de heenweg doorheen hebben gejast. Ook geheel volgens oude tradities. Tijdens het gemopper kijken we op het tv scherm naar Anthrax. Helaas níet op VHS.

Bezocht: Dynamo Metal Fest, Kunstijsbaan Eindhoven (15 juli 2017) met: Gojira, Testament, Devin Townsend Project, Exodus, Entombed A.D., Prong, Toxik, Vuur, White Boy Wasted. Dynamo Metalfest 2018 met o.a. Annihilator, zal plaatsvinden op 14 juli.

 

One thought on “Dynamo Metal Fest

  1. Pingback: Gezien: Dynamo Metal Fest 2017, Eindhoven | t-beest's blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s