Noord Nederlands Orkest & Dweezil Zappa

IMG_7069

Het waren mooie weken voor de Zappateers. Na Dweezil’s doorkomst in oktober stond ‘de zoon van’ een week na het Mosae Zappa 045 festival weer in Vredenburg in een compleet andere setting. Veel bekende gezichten in de zaal derhalve. Veel Mosae Zappa shirts ook. Inclusief presentator, initiator en radiomaker Co De Kloet.

Opnieuw een avondje ‘music outside the norm’ dus. Maar dan anders. In Utrecht was The Dweez namelijk te gast bij een concert van het Noord Nederlands Orkest (NNO), dat naast een aantal klassieke Frank Zappa werken en een compositie van Zappa-gitarist Steve Vai ook Dweezil’s muziek performde. Inclusief de wereldpemière van zijn stuk ‘The Adventures of Dindoo’. Different koek dus.

24210332_1463048553744141_2487609831667942721_o

Nu heb ik te weinig verstand van klassieke muziek om daar veel zinnigs over te zeggen (ja, dat het vaak ergens tussen Igor Strawinski en Edgar Varèse meandert hoor ik ook nog wel) maar volgens ‘de kenners’ was de uitvoering goed. Ík vond het vooral erg mooi.

Kippenvel bij de Frank Zappa stukken ‘Bob in Dacron’ en ‘Sad Jane’ (beiden van het album ‘London Symphony Orchestra’) waar Vai’s ‘There’s Still Something Dead in Here’ me compleet van mijn stoel blies. Dweezil’s composities liepen qua feel en techniek erg uiteen en maakten iets minder indruk. Al was ik aangenaam verrast door een puike georchestreerde uitvoering van ‘Shampoo Horn’, van het gelijknamige album uit de tijd dat de nu over straat rollende Zappa-zonen nog dikke maatjes waren.

IMG_7072

De finale was grandioos. Eerst een subliem solerende Dweezil tijdens ‘Watermelon In Easter Hay’. Daarna een bloedstollend mooie en emotionele uitvoering van ‘Strictly Genteel’, dat andermaal bewees dat Frank Zappa ook als klassiek componist tot grootse dingen in staat was.

Mooie muziek, imposante sound, fijn publiek, veel bekenden, heerlijke preparty in Café België, napret in de Biergarten. En… the secret word of tonight was racoons (iets met ‘humor’ en ‘music’). Top avond! Ik moet maar eens vaker op de klassieke tour 😉

Gezien: Het Noord Nederlands Orkest o.l.v. Hans Leenders ft. Dweezil Zappa (1 december 2017 – TivoliVredenburg, Utrecht). Het concert wordt op 30 december uitgezonden op NPO Radio 2 Soul & Jazz.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Ffrank.hurkmans%2Fvideos%2F1893389517357747%2F&show_text=0&width=560 

23622301_1945000188850954_2668614807267985413_n

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s