Bohemian Rhapsody

45409173_10217830393259746_8457913864325955584_n

Gisteravond vol verwachting Bohemian Rhapsody bezocht in Quatro Cinema Heerlen. Heel benieuwd na de vele kritieken en verslagen in mijn timeline. En om maar met de deur in huis te vallen: het is een prachtige film.

Maar…

Bohemian Rhapsody vertelt het verhaal van Queen, en Freddie Mercury in het bijzonder, tussen 1970 en 1985. En ja, zoals elders al veelbesproken, barst het verhaal van de feitelijke onjuistheden. Véél meer dan door de recensenten is opgesomd. Te veel zelfs om hier op te noemen. Maar het komt de vaart in de film ten goede en staat in dienst van het verhaal en haar strekking. Freddie’s verhaal is nl prachtig en ontroerend in beeld gebracht en vertolkt. De persoonlijkheid, ontwikkeling, twijfel, excessen en tragiek. Niet altijd expliciet maar (vaak uiterst) subtiel. Ook de importantie van de drie overige bandleden staat overeind en de karakters worden stuk voor stuk erg sterk en realistisch neergezet. Dan is het ondanks de foutjes zelfs voor een ‘kenner’ en zeurpiet als ik genieten geblazen.

Tót vlak voor de grote finale… Live Aid. In de aanloop daarheen wordt er namelijk wel héél erg veel vergezochte nonsens en lariekoek op elkaar gestapeld om krampachtig tot een grootse dramatische afsluiting te komen. Zo veel dat ik ongemakkelijk op mijn stoel zat te schuiven. Omdat die dramatiek er in werkelijkheid totáál niet was. In tegendeel zelfs. Doet dat afbreuk aan de film? Voor mij wel, omdat er op deze manier op de valreep een sprookje van wordt gemaakt. Of, erger nog, een goedkope tranentrekker ter verhoging van de kijkcijfers.

Maar goed. Om mijn vriendin (nooit te beroerd om me even met de voetjes op de aarde terug te zetten) te citeren: “Who cares?” Bovendien is alleen al de manier waarop Live Aid is gereconstrueerd een bezoek aan de bios dubbel en dwars waard. Gaat dat (en de rest van de film)zien en geniet! Maar vergeet als je gaat kijken vooral niet dat Bohemian Rhapsody deels fictief is.

Tip: lees na afloop ‘Freddie Mercury – de definitieve biografie’ van Lesley-Ann Jones voor het ware verhaal.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s