The Specials – E-werk, Keulen (24-9-2011)

Enjoy yourself, it’s later than you think
Enjoy yourself, while you’re still in the pink
The years go by, as quickly as you wink
Enjoy yourself, enjoy yourself,
It’s later than you think

Als The Specials in een dampend E-Werk een kleine anderhalf uur na aftrap hun reguliere set afsluiten met de Prince Buster-versie van ‘Enjoy Yourself’ slaan ze de spijker vol op de kop. De wereld om ons heen mag dan behoorlijk veranderd zijn, thema’s als grootstedelijke problematiek, werkeloosheid en xenofobie blijken in onze tijd weer onverminderd actueel en dus zijn The Specials de juiste band om ons buiten de confrontatie ook ongegeneerd te laten feesten alsof de morgen niet bestaat.

Specials @ Kolonia

Ze komen allemaal voorbij; de hits en genreklassiekers uit 1979 en 1980, toen The Specials op hun hoogtepunt de Britse Ska-revival aanvoerden en het genre met de juiste punk-attitude terug op de kaart plaatsten. ‘Do The Dog’, ‘Gangsters’, ‘Monkey Man’, ‘Blank Expression’, ‘Man At C&A’, ‘Rat Race’, ‘A Message To You Rudy’, ‘Nite Klub’, ‘Too Much Too Young’, het onstuimige’ Concrete Jungle’ (dat in de zaal een old skool Engels voetbalsfeertje opwekt)… ze zetten het uitzinnige publiek in een bomvol en bloedheet E-werk stuk voor stuk in vuur en vlam. Rude boys, skinheads, rockers en the men from C&A van velerlei leeftijden smelten samen in een grote skankende meute. Precies zoals de band het altijd voor ogen heeft gehad.

De muzikale uitvoering is zoals verwacht: strak, swingend en pittig. De spelvreugde knalt van het podium. Zanger Terry Hall is minder uitbundig, trekt af en toe een gezicht als een oorwurm en houdt zich geregeld op de achtergrond maar blijkt, net als enkele overige bandleden, ziek te zijn en kampt met keelproblemen (hetgeen overigens niet te horen is). Gelukkig wordt hij geflankeerd door de podiumbeesten Neville Staple en Lynval Goldings, waar ondanks hun 56 en 60 levensjaren nog steeds geen rem op lijkt te zitten. Hall zien we tijdens de toegift dan ook niet meer terug maar daar maalt tijdens de instrumentale meezinger ‘Guns Of Navarone’ helemaal niemand om.

The Specials @ Kolonia

Inmiddels is dan het einde van de show in zicht en nadert The Specials’ 30th Anniversary Tour na drie jaar (!) langzaam haar voltooiing en mag deze oerbezetting (enkel toetsenist Jerry Dammers ontbreekt) eindelijk met de VUT. Het afsluitende ‘You’re Wondering Now’ laat daar in ieder geval geen onduidelijkheid over bestaan. You’re wondering now what to do, now you know this is the end / Curtain has fallen, now you’re on your own / I won’t return, forever you will wait.

Jammer? Jammer! Al mag na zo’n spetterend en overtuigend afscheid helemaal niemand klagen. Wat een band, wat een feest, wat een onvergetelijke avond…