Front 242 – Limburgzaal, Heerlen (14-01-2012)

Front 242 viert haar 30ste verjaardag en doet tijdens haar zegetocht langs de internationale podia de Heerlense Limburgzaal aan voor een stampend dansfeest en beukende geschiedenisles.

René Bradwolff (c)2012

Het para-militaristische imago van weleer is met de tijd verdwenen, net als de échte muzikale verrassing. Wat is gebleven is de denderende machine die ook in 2012 nog in staat is meedogenloos over een zaal heen te walsen. Vanaf het openingsnummer is duidelijk dat Front 242 niet aan slijtage onderhevig is en, hoewel niet álle songs de tand des tijds volledig hebben doorstaan, nog immer actueel klinkt. Maar da’s niet vreemd als je aan de wieg hebt gestaan van een sound die tot op de dag van vandaag doorklinkt in o.a. de Rammsteins en Prodigy’s van deze wereld.

Front 242 schonk ons Electric Body Music, legde de basis voor de techno maar werd ook voorzien van etiketten als cold-wave en industrial. Ook in Heerlen valt de variatie op. Bovendien klinkt Front 242 door het gebruik van een live-drummer minder kil en voorgeprogrammeerd dan veel collega-elektronici en weten de beide frontmannen het publiek fanatiek op te zwepen.

Hoe afwisselend ook, er is altijd weer die ene gemene deler: er kan gedanst worden. Correctie: er móet gedanst worden. Stilstaan is immers geen optie op prijsnummers als ‘Head Hunter’, ‘Im Rhythmus Bleiben’, ‘Body To Body’, ‘Punish Your Machine’ en ‘Welcome To Paradise’. Stuk voor stuk hoogtepunten in een dampende en met passende graphics strak vormgegeven set. Keihard, swingend en tijdloos. Op naar de 40!

Foto: René Bradwolff