Hit Me TV / Rebel Soul Collective – Nieuwe Nor, Heerlen (4-5-2012)

Ik had de naam wel al eens gehoord maar verder zei het me niets. Ik ben, op zijn zachts gezegd, niet zo’n fan van de Nederpop. Zelden origineel, veelal over het paard getild en te vaak te matig. Hit Me TV? Zal wel weer zo’n gehyped 3FM bandje zijn…. How could I be so wrong?

Hit Me TV

Niks hype, daarvoor is de zaal met amper 45 bezoekers veel te leeg. En 3FM bandje? Dat zouden ze willen bij de brave mainstreamzender. Hit Me TV laat zich niet in een hokje plaatsen en is boven alles een toonbeeld van kwaliteit en bescheidenheid tussen het merendeel der Nedermeuk zoals die doorgaans vanuit Hilversum en Amsterdam over ons wordt uitgebraakt. Het grootste verschil: Hit Me TV weet te verrassen.

Eighties pop, indie, wave, disco, dance, rock… Hit Me TV slalomt er langs, pikt er de gewenste ingrediënten uit en levert een rijk geschakeerde set af die bol staat van de afwisseling en muzikale kwaliteit. Is het mogelijk om binnen één nummer zowel als The Cribs en als Toontje Lager te klinken? Hit Me TV doet het gewoon. Wanneer op stoom en in de dansmodus moet ik af en toe aan een band als Infadels denken. Maar dan met zo’n heerlijk ‘foute’ Jan Hammer eighties keyboardsound en een overdosis lef. En met Jaap Warmerhoven, een meer dan voortreffelijke zanger en frontman die net zo makkelijk zijn kwetsbare kant toont. Bijvoorbeeld tijdens een solo uitgevoerde ballad. Door het constante niveau van de songs, de akelig perfecte uitvoering en het bijzondere stemgeluid van Warmerhoven, die zich ergens tussen Brian Molko (Placebo) en Geddy Lee (Rush) begeeft, ontstaat er ondanks de variatie wel degelijk een eigen smoelwerk en verveelt Hit Me TV geen moment. Bovendien laat het vijftal zich niet uit het veld slaan door de teleurstellende opkomst en werkt het zich voluit in het zweet.

Rebel Soul Collective

En dan te bedenken dat ik aanvankelijk naar de Nieuwe Nor ben gelokt door voorprogramma Rebel Soul Collective uit Nottingham, UK. Ook dansbaar en met een stevige voet in de indie maar duidelijk minder een eenheid dan de headliners. Puike set, dat wel. Lekkere nummers ook. Eigenlijk is er buiten het matige geluid heel weinig mis met dit collectief. Postpunk, punkfunk zoals we haar al eerder hoorden maar dan met meer dance-, wave- en zweefmomenten. Soms neurotisch als Bloc Party, dan weer episch als Kasabian. Rebel Soul Collective zou ondanks enkele minder sterke songs, laat op de avond in een lekker gevulde festivaltent een aardig feestje teweeg hebben gebracht maar in de nagenoeg lege Nieuwe Nor zit dat er op dit vroege tijdstip helaas niet in.

Gelukkig komt het later allemaal nog goed in Heerlen. Terwijl de Engelsen zich naar Amsterdam spoeden voor een nachtelijke show in Winston. Hopelijk voor een groter publiek maar hoe dan ook met de zekerheid dat ze niet overschaduwd worden door één van de beste Nederlandse bands van dit moment. Hit Me TV, gaat dat zien!

Meer foto’s hierrr.