The Pineapple Thief – Nieuwe Nor, Heerlen (13-03-2013)

Progrock, leeft dat nog? Al bladerend door de meest recente versie van Prog Magazine blijkt het antwoord ja. Maar ik concludeer ook dat het hele progressive rock-gebeuren zich in ander muzikaal universum lijkt af te spelen. Ik ken de bands niet. Niet eens van naam. Terwijl ik in de jaren ’90 nog geabonneerd was op SymInfo Magazine (toen prog nog symfo heette) en er ook tegenwoordig nog steeds veel aan mijn oor en oog voorbij trekt. Waar prog en metal elkaar omarmen wil nog wel eens een band boven het maaiveld uitspringen maar behoudens Steven Wilson en zijn Porcupine Tree draaien de meeste bands vooral in hun eigen kringetje rond. Daarom is het zo tof dat Poppodium Nieuwe Nor af en toe een brug naar het het genre slaat. Zo staat ineens The Pineapple Thief, een vaandeldrager van de new-prog, in Heerlen op de planken. En dat is mooi want er valt nog genoeg te beleven in progland. Foto’s: René Bradwolff.IMG_2485k

The Pineapple Thief werd opgericht in 1999 en heeft, buiten een dozijn singles en EP’s, negen albums om uit te putten. Dat doet ze dan ook. Al ligt de nadruk uiteraard op het recente werk. Het goed ontvangen album ‘All The Wars’ en de kakelverse EP ‘Build A World’. Zoals verwacht is de band een goed geoliede machine. Feilloos op elkaar ingespeeld en voorzien van mooie, vaak driestemmige vocalen. Muzikale perfectie. Dat klinkt aanvankelijk zeer overtuigend maar gaandeweg gaat het ook irriteren. De gedegen uitvoering zorgt namelijk voor een brave totaalsound die ondanks diverse klankkleuren nergens écht dynamisch wordt. Behoudens de aanwezigheid van een paar in aanzet stevige rocksongs klinkt het allemaal te clean. Het venijn ontbreekt. Op momenten dat de ingeblikte orchestraties aanzwellen wordt het zelfs een beetje zoetsappig.

Juist omdat de invloeden van Muse en vooral Radiohead evident zijn, wreekt het gebrek aan dynamiek zich. De nummers herbergen an sich voldoende variatie en verkennen hier en daar voorzichtig een zijpaadje, maar échte verrassingen blijven uit. Het experiment ontbreekt volledig. Terwijl collega’s als Crippled Black Phoenix en Pure Reason Revolution alle kanten op schieten om de grenzen van het genre te verkennen en waar mogelijk op te rekken, kleurt The Pineapple Thief braaf binnen de lijntjes.

De dubstepklanken in ‘Show A Little Love’ komen, na een klein half uur, als geroepen. De spannende solo aan het eind van dat nummer doet mijn oren voor het eerst daadwerkelijk spitsen. Helaas zijn die momenten schaars. Let wel, het is niet slecht. Zeker niet. De songs zijn stuk voor stuk sterk en de voordracht van Bruce Soord is bescheiden doch bezeten en intensief. ‘Shoot First’ zorgt met haar pakkende groove samen met het episch rockende ‘Give It Back’ voor voldoende afwisseling om bij de les te blijven ondanks bovenstaande kritiek. Beide nummers laten horen dat The Pineapple Thief tot veel meer in staat is dan tot dusver geëtaleerd. Iets dat tijdens de toegift wordt bevestigd. De afsluiter ‘Nothing At Best’ laat namelijk voor het eerst een écht spetterende band horen. Eindelijk beuken de drums en scheurt de gitaar. Electronica-klanken zorgen voor een opzwepend effect. Alsof The Pineapple Thief zich anderhalf uur heeft staan inhouden en ineens een signaal krijgt dat het los mag gaan.

Achteraf lees ik op progwereld.org dat The Pineapple Thief op haar voorlaatste album opzichtig flirtte met hardrock en electronica maar na de nodige kritiek van de achterban recentelijk weer terugkeerde naar een meer vertrouwde muzikale omgeving. Ik ben duidelijk te weinig bekend met het genre om te begrijpen waarom juist in de progressieve rock het conservatisme zo vaak de kop op steekt. Het gevolg is dat The Pineapple Thief in de Nieuwe Nor een 7 scoort waar het ook een 9 had kunnen zijn en het gedoemd is om voor eigen parochie te blijven preken. Net als al de meeste andere bands in Prog Magazine. Jammer.

 

IMG_2554k

IMG_2537k

IMG_2493k

IMG_2527k

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s