RePost!- Nieuwe Nor, Heerlen (26-04-2013)

IMG_9257k

New wave en Heerlen vormen sinds jaar en dag een gouden combinatie. Reden temeer voor Poppodium Nieuwe Nor om een nieuw mini-festival te lanceren. RePost dus. Drie bands en de best denkbare DJ. Met een nagenoeg uitverkochte zaal als resultaat. Leg in Heerlen een post-punk, wave of EBM plaatje op de draaitafel en het publiek komt uit vele hoeken en gaten toegestroomd. De eerste twee nummers van de avond zijn ‘People Pie’ van Slab! en ‘Flowers of Romance’ van PIL en de toon is gezet… Foto’s: René Bradwolff

Terwijl Electric Electric na een verkeersopstopping met een kleine vertraging begint, stoeit DJ Kitty met een leeslampje. Haar openingsset is al behoorljk ingekort wegens een verlate soundcheck en nu blijkt het hoekje waar ze staat opgesteld te donker om de groef te vinden. Ondertussen bouwen de mannen van de Belgische Wool-E-Shop hun platenstand op en stroomt de zaal snel vol. Een opsteker voor de Franse openingsact, want Electric Electric weet met haar stampende en spannende eigentijdse post-punkvariant terecht alle aandacht op zich gevestigd. Al is het maar omdat ze zo meedogenloos tekeer gaat dat er geen ontkomen aan is. Electric Electric opereert ergens tussen een op hol geslagen Foals en een in noise gedrenkte Klaxons, maar trekt plotsklaps net zo makkelijk een blik metalen-riffs open. Ik ben benieuwd of we dit trio deze zomer nog ergens in een wei tegenkomen of dat de festivalprogrammeurs alhier hebben zitten slapen. In dat geval: wake up!

Red Lorry Yellow Lorry heeft het vervolgens moeilijk om over zoveel jeugdig enthousiasme heen te geraken. De band doet keurig haar ding maar komt nergens echt los van de grond. Er staat relatief veel “nieuw” werk op de setlist maar frontman Chris Reed (die de band in 1981 oprichtte) lijkt er niet zo heel veel zin meer in te hebben en klaart de klus op routine. De pit ontbreekt en met name de drumpartijen klinken erg mat en – erger nog – niet al te strak. Terwijl The Lorries als studioband juist bekend staan om hun krachtige, opzwepende beats. Je zou haast gaan denken dat de band beter met een drumcomputer op tour had kunnen gaan. “Ik denk dat ik straks thuis maar lekker een plaatje van ze opzet”, verzucht iemand achter me. Hij haalt me de woorden uit de mond. Gelukkig maakt Kitty’s gewaagde combinatie van ‘Killing An Arab’ (The Cure) en Siouxsie’s ‘Israel’ meteen na afloop veel goed.

Chameleons Vox (een voortzetting van de zeer invloedrijke waveband The Chameleons) maakt vanaf de eerste klanken haar status als headliner waar. De aanvankelijk lichtvoetige wave van het viertal knalt namelijk loepzuiver en vol overtuiging de zaal in. Eigenlijk is er weinig veranderd sinds de vorige passage in Heerlen: “De duistere gitaarklanken, de ironische teksten en een bedwelmende deken van zweverige gitaareffecten. Strak, onheilspellend, melodieus, steevast in mineur en bij tijd en wijle vet swingend.” Het grote verschil zit hem in de opbouw van de show. Zakte Chameleons Vox destijds halverwege een beetje in, tijdens RePost zitten de meer gelikte nummers in het begin en wordt er geleidelijk toegewerkt naar een grand finale die in de toegift tot explosie wordt gebracht. ‘Up The Down Escalator’, ‘In Shreds’, ‘Don’t Fall’… de liefhebbers weten genoeg. De Nieuwe Nor verandert door deze songs, die in dertig jaar nog niets aan kracht en impact hebben ingeboet, voor het eerst in één grote dansvloer en hier en daar ontstaat zelfs iets dat op een old school pogo lijkt. Chameleons Vox ontpopt zich aldus tot de perfecte afsluiter voor deze eerste RePost-editie, maar daaraan twijfelde vooraf niemand die er in 2011 ook al bij was.

Tijdens de vette afterparty is iedereen het met elkaar eens: RePost verdient een vervolg. Maar dan wel met een extra spotje voor de DJ. Alhoewel ik sterk het vermoeden heb dat Kitty op haar best is in het donker, waar haar platen van The Sound (dat alle principes in twee keer wegens de sterfdag van zanger Adrian Borland), Killing Joke. Echo and the Bunnymen, Test Department, Cabaret Voltaire en Revolting Cocks het best tot hun recht komen. En tenslotte de mensen in het holst van de nacht de straat op sturen met Julee Cruise’s ‘Into the night’. Now it’s dark… RePost rules!

(RePost! met Chameleons Vox, Red Lorry Yellow Lorry, Electric Electric en DJ Kitty – Nieuwe Nor, Heerlen – 26-04-2013)

IMG_9248k

IMG_9223k

IMG_8880k

IMG_8820k

IMG_8786k

IMG_8626k

IMG_8606k

IMG_8580k

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s