The Levellers – Nieuwe Nor, Heerlen (11-05-2013)

The Levellers? Ik wist niet eens dat ze nog bestonden. Ergens halverwege de jaren ’90 verdwenen ze bij mij uit beeld. Na een flitsende, feestelijke start leek de koek destijds wel op. Toch vieren de punky folkrockers uit Brighton dit jaar hun 25-jarig jubileum. En als ze dan toch in de buurt zijn wil ik ook ter plekke checken hoe de vlag er na al die jaren bij hangt. Foto‘s: René Bradwolff

IMG_9845k

Singer / songwriter Gaz Brookfield uit Bristol opent de avond voor een opvallend volle zaal en weet slechts gewapend met een akoestische gitaar, een kapotte stem en een flesje port veel zieltjes te winnen. Brookfield brengt zijn folksongs met een punk attitude en dat slaat aan. Het publiek hangt aan zijn lippen, schreeuwt vrolijk mee en heeft er duidelijk zin in.

De vraag of The Levellers er in 2013 nog steeds toe doen lijkt na een korte ombouwpauze snel beantwoord te worden. De Heerlense poptempel is stijf uitverkocht en met name op de voorste rijen staat opvallend veel jeugd die al meteen in beweging komt tijdens openingsnummer ‘England My Home’. Dat nummer verscheen op plaat toen de uitzinnig gillende springmeisjes rondom Head Music-fotograaf René nog niet eens geboren waren.

Aan de andere kant wordt ook rap duidelijk dat het sterkste werk van The Levellers vooral uit diens beginperiode stamt. Gelukkig weet de band dat zelf ook en lijkt de setlist opgebouwd rond het doorbraakalbum ‘Levelling The Land’ uit 1991. En ja, gaandeweg blijken inderdaad niet alle latere songs even sterk en dreigt de aandacht af en toe te verslappen maar de inzet en het speelplezier op het podium blijven onverminderd groot.

The Levellers weten (met vier oorspronkelijke leden in de gelederen) inmiddels hoe een feestje te bouwen en de mensen in de zaal weten hoe dat gevierd moet worden; met dans, zang en pogo. Dat de band daarbij voornamelijk teert op het verleden zal de aanwezigen volledig worst zijn. The Levellers was altijd al een live band pur sang en blijkt dat vandaag de dag nog altijd te zijn. Crowdsurfers zweven door de zaal die gevuld is met louter blije gezichten. Er lijkt weinig veranderd sinds 1991. “The way we were, is the way I wanna be.” En waarom ook niet?

The Levellers / Gaz Brookfield – Poppodium Nieuwe Nor, Heerlen (11-05-2013)

IMG_0041k

IMG_0085k

IMG_9826k

IMG_9773k

IMG_9994k

2 thoughts on “The Levellers – Nieuwe Nor, Heerlen (11-05-2013)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s