Crippled Black Phoenix

IMG_1731k
Dat je wegens stakingen en file 14 uur in een tourbusje onderweg bent naar Heerlen. Dat je daar anderhalf uur later dan gepland het podium op stapt terwijl de eerste bezoekers zich al opmaken voor de laatste trein huiswaarts. Dat je met slechts één sandwich achter de kiezen vervolgens bijna 2,5 uur lang alle frustratie van je afspeelt in een loeiharde, deels geïmproviseerde set. En dat je daar als bezoeker getuige van mag zijn. Kortom, Crippled Black Phoenix zorgde voor een memorabele avond in de Nieuwe Nor.
Foto’s: René Bradwolff

Koud uit de bus besluit het zevenkoppige rockmonster uit de UK dat het meer zin heeft in een portie vette stonerrock dan in de subtiele symfo-klanktapijten die ze twee jaar geleden in dezelfde zaal uitrolden. Zat er toen een geraffineerde opbouw in de avondvullende set, vrijdag knalt de band er van meet af aan loeihard in. Dat de nieuwe zanger Daniel Änghede als derde gitarist fungeert komt dan ook goed uit. Meer Electric Wizard dan Pink Floyd deze keer en dat gaat er bij het – qua geduld op de proef gestelde – publiek  in als koek.

Na 14 uur opgesloten in een busje in afwachting van de eerste show van een Europese tour, explodeert Crippled Black Phoenix in Heerlen. Alle frustratie en ongeduld knalt er uit en de band lijkt niet meer te stoppen. “Despite the delay we’ll do a regular-ish sort of set list. We just shout some things out and see what happens. Do some requests later.” Zo’n avond dus. Zo’n avond dat bezoekers besluiten de laatste trein en bus te laten schieten omdat ze voelen bij iets bijzonders aanwezig te zijn. Hetgeen blijkt als bandleider Justin Greaves ineens een nummer aankondigt dat ze nog nooit eerder speelden: ‘Let The Day begin’ van Samhain, Glenn Danzig’s vervolg op zijn legendarische punkrockband The Misfits.

Om kwart over één is het dan toch voorbij. Terwijl menige OV-ganger al een tijdje op een oor ligt oogt de halflege zaal als een slagveld. Een enkeling is al begonnen met het uitslapen van de roes, de rest zoekt vermoeid of in hogere sferen de uitgang. Backstage kan de band eindelijk aanschuiven voor een welverdiende maaltijd. Bijna 17 uur na haar vertrek. Vatte ik de show uit 2012 nog samen als “fantastisch“, vrijdag is daar het woord “respect” bijgekomen. Met een hele grote R.

Crippled Black Phoenix speelde op vrijdag 2 mei in Poppodium Nieuwe Nor, Heerlen.

IMG_1875k

IMG_1826k

IMG_1714k

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s