Amenra

headerIMG_4007k
Hard, donker, traag, spannend, overweldigend en vooral loodzwaar. Amenra kwam van Kortrijk naar Heerlen om met zo laag mogelijk gestemde gitaren Poppodium Nieuwe Nor plat te walsen.
Foto’s: René Bradwolff

Amenra bewandelt al vijftien jaar haar volstrekt eigen pad. Langs duistere krochten, lugubere dodenakkers, kil hooggebergte en ruïne’s van gotische kathedralen. Doorgaans omschreven als post- doom- of sludgemetal maar geen van allen dekt de lading. Amenra heeft namelijk een emotionele laag die onder de huid van de luisteraar kruipt en moeilijk te definiëren valt.

Spil van de band is zanger Colin Van Eeckhout, die in de Nieuwe Nor de strijd aangaat met zijn innerlijke demonen en met de rug naar het publiek zijn teksten uitkrijst. Amenra is toch al een onorthodoxe live band. Er wordt niet gecommuniceerd met de zaal, er zijn geen podiumlichten, er is meer wierook dan in de Sint-Pieter en de rookmachines draaien overuren. De apocalyptische films die de muziek op een groot scherm passend ondersteunen worden op de band geprojecteerd waardoor ook de overige bandleden meestal niet herkenbaar zijn. Alles draait om de muziek en de totale sfeer. Die laatste is vooral intens.

Van Eeckhout gaat diep. Terwijl de band zoveel mogelijk tinten zwart en donkergrijs schildert en subtiele melodieuze passage afwisselt met de zwaarst denkbare metalriffs, schreeuwt hij de pijn uit zijn lichaam. Toch wordt het nergens eentonig. Af en toe fluistert hij en soms wordt er daadwerkelijk gezongen. Op die momenten dringt de vergelijking met Tool zich op. En niet alleen omdat Van Eeckhout’s stem op die momenten aan die van Maynard James Keenan herinnert. Die staat ook het liefst met zijn rug naar het publiek, omringd door een band die binnen haar kleurpalet alle mogelijke opties verkent.

Amenra is als een monumentale oude stoomlocomotief in een ruw berglandschap. Een gitzwart metalen gevaarte dat het ene moment door het dal kuiert maar daarna altijd weer op volle kracht, stomend, dreunend en stampend de steile wand probeert te bedwingen. Met veel lawaai en rook, alles op haar weg verpletterend. Indrukwekkend met een hele grote, vette, zware, zwarte hoofdletter i.

Amenra speelde 20 juni jl. in Poppodium Nieuwe Nor, Heerlen.

IMG_3995k

IMG_4084k

IMG_3988k

IMG_4145k

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s