Pukkelpop 2014

PukkelpopAfgelopen weekend stond voor ondergetekende weer in het teken van Pukkelpop. het jaarlijkse hoogtepunt van het festivalseizoen. Acht podia, 225 acts en ondanks de drie maal 70.000 aanwezigen een uiterst relaxte sfeer. Van de meer dan 30 bands die ik voorbij zag trekken was het overgrote deel de moeite waard. Zij staan hieronder vermeld.

Wat verder opviel was de strikte scheiding tussen de dansers en de rockers. Waar de diverse stammen tot voor kort nog geregeld samensmolten lijken er op Pukkelpop tegenwoordig twee festivals tegelijkertijd plaats te vinden: die in de dance area (Boiler en Dancehall) en die daarbuiten. De jeugd en de feestbeesten hielden zich vooral op in het eerstgenoemde gedeelte en lieten zich elders maar met mondjesmaat zien. Ik ben dan ook benieuwd hoe lang een festival als Pukkelpop in de huidige vorm nog stand kan houden. Vooralsnog vond ik het wel prima zo, omringd door liefhebbers en veel generatiegenoten. Anyway, onderstaand mijn top 10 en meer.

1. Red Fang
Metal, stoner, trash en blues onder het motto aftikken en gas geven. Sterke songs, strakke set en geen gezever. Rock And Roll zoals het hoort: compromisloos, in your face en af en tot om te lachen. “I stabbed myself with a fork last week. I bled. There was a lót of blood. Anyway, this next song has got nothing to do with that.” De absolute heersers van Pukkelpop 2014!

2. Temples
Van The Byrds 1965 naar Pink Floyd 1970 in een klein uur en dan ook nog even buurten bij Echo & The Bunnymen en Stone Roses. Temples betoverde, swingde en grossierde in ijzersterke retro popsongs die minder gedateerd klonken dan je zou vermoeden. Akelig perfecte melodieën, wonderschone samenzang en volvette groovende space jams. Imposant.

3. The Amazing Snakeheads
Intense, freaky, creepy mix van garage, punk en rock & roll uit Glasgow. Soms angstaanjagend, dan weer uiterst dansbaar maar altijd uiterst giftig. De spannendste band van het festival die prima tot zijn recht kwam in de kleine en pikdonkere Castello.

4. Atomic Bomb! the Music of William Onyeabor
De vetste grooves en heetste beats van het festival. Mag ook wel met een 17 koppige band waarin iemand van Hot Chip, LCD Soundsystem en The Rapture een hoofdrol opeisten. Was indien niet abrupt afgebroken wegens het overschrijden van de maximale speeltijd misschien nog hoger geëindigd in deze lijst.

5. INVSN
Liet horen hoe een 80’s wave band klinkt als deze wordt voorgezeten door een hardcore-punkveteraan. Duister als Joy Division, zwevend als The Cure maar met genoeg pit, branie en power om de jeugd in de Shelter niet de tent uit te jagen.

6. Uncle Acid & The Deadbeats
Black Sabbath overgoten met een smaakvol psychedelisch sausje. Met verslavende riffs en slepende vocalen als belangrijkste troef. Hypnotiserend.

7. Cage The Elephant
Liet zich niet uit het veld slaan door technische malheur en besloot er hoe dan ook een feestje van te maken. Zanger Matt Schultz lag al tijdens het tweede nummer tussen het publiek en zou het podium ook in de volgende drie kwartier amper zien. Überenergiek. Wat een beest! Wat een band!

8. Dave Hause
Punknozem (vooral bekend van The Loved Ones) die gewapend met een akoestische gitaar een tent vol punks, bangers en hardcore kids tot op de achterste rijen uit zijn hand liet eten. Met hart en ziel. Liet tijdens het afsluitende ‘The Shine’ een fan on stage op zijn gitaar spelen om zelf tussen, met en op het publiek de show af te sluiten. Respect!

9. Big Ups
Gejaagde post-hardcore met veel noise en praatjes. Maar ook met een tegendraadse mix van emo, wave en postrock op het menu. Kreeg het voor elkaar aan de hand van een kortgebroekte snotaap met een matje enkele honderden nieuwsgierigen de aanvankelijk lege Marquee in te lokken. Fugazi meets At The Drive In op het schoolpein.

10. Marmozets
Chaotische math-rock van de stevigste soort die flirt met hardcore en post-punk. Met frontvrouw Becca Macintyre als blikvanger en vocale wervelwind. Kerrang kroonde de band vorig jaar tot beste nieuwkomer en op basis van de strakke mix van muzikaal geweld en duizelingwekkende tempowissels en aanstekelijke refreinen Kiewit voor de kiezen kregen zou dat wel eens terecht kunnen zijn.

Best of the rest: 11. Arcane Roots – 12. Kadavar – 13. The Bohica’s – 14. Janelle Monáe – 15. Kurt Vile & The Violators – 16. Bombus – 17. Queens Of The Stone Age – 18. Sweethead – 19. Nick Waterhouse – 20. The War On Drugs.

P1050744Red Fang

P1050643Temples

P1050687The Amazing Snakeheads

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s