The Grandmothers Of Invention

1IMG_3944k

Don Preston is 82, Bunk Gardner een jaartje jonger. Samen waren ze in de jaren ’60 medebepalend voor het unieke geluid van The Mothers Of Invention, de band van Frank Zappa. Tegenwoordig touren ze nog steeds in een busje de wereld rond als The Grandmothers Of Invention. Afgelopen donderdag speelden ze in Heerlen, in een goed gevulde Nieuwe Nor. Met een setlist vol Mothers-klassiekers. Foto’s: René Bradwolff

Het legendarische duo werd in de rug gesteund door haar vaste drummer en meestermepper Chris Garcia, gitarist Max Kutner en bassist Erik Klerks, die we in Heerlen nog kenden van zijn memorabele show met The Magic Band, een jaar geleden. Het kwam aanvankelijk allemaal wat haperend en aarzelend op gang maar na twee nummers te hebben warmgedraaid steeg het niveau gaandeweg tot de verwachte grote hoogte. ‘Call Any Vegetable’,’ Absolutely Free’ en andere early classics werden afgewisseld met moeilijkere stukken zoals ‘Holliday In Berlin’. Captain Beefheart kwam nog even aan bod met ‘Debra Kadabra’. Virtuoos als altijd.

IMG_3806k

Er was jazz, avantgarde, pop en rock. Er was ook nostalgie en vooral heel veel lol. De wijze waarop Don en Bunk de nummers aan elkaar praatten was soms net zo hilarisch als ontwapenend. Anekdotes uit de dagen van weleer, over de grote roerganger van weleer. Met de nodige grappen en grollen, waarbij de twee zichzelf niet ontzagen. Om daarna af te tikken en een weergaloze versie van ‘Big Swifty’ of ‘Peaches En Regalia’ de zaal in te knallen.

The Grandmothers Of Invention, hoog bejaard maar nog steeds in topvorm. En voorlopig zijn we nog niet van ze af, zo bleek in Heerlen. Don Preston: “We’re not really here, we’re holograms. Just like Michael Jackson and Elvis. Actually, I died last year.”

The Grandmothers Of Invention speelden 13 november in Poppodium Nieuwe Nor, Heerlen. Zondagmiddag deel twee van deze Zappa-week: Banned From Utopia in Weert. Can not wait!

IMG_3764k

IMG_3979k

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s