Orgel Vreten

o4W3A5439k

Wat klinkt er lekkerder dan een overstuurd, stomend en jengelend Hammond-orgel? Twee overstuurde, stomende en jengelende Hammond-orgels natuurlijk. Foto’s: René Bradwolff

Het project Orgel Vreten werd vier jaar geleden bedacht door Thijs Schrijnemakers (Stereo / Wende Snijders) en Robin Piso (DeWolff). De ondertitel The Merciless Hammond Battle liet niets aan de verbeelding over: twee oude Hammonds op een podium, een stel forse Leslie-speakers ernaast en duelleren maar. Op momenten gesteund door een gastmuzikant of zanger de grenzen van het bejaarde instrumentarium verkennend en waar mogelijk overschrijdend.

Inmiddels is Piso vervangen door Darius Timmers (Tessa Rose Jackson). In deze nieuwe bezetting evolueerde Orgel Vreten van een hard rockende op de Deep Purple-leest geschoeid jam-monster naar een veelzijdigere band, met meer aandacht voor songstructuur en afwisseling. Het recente album ‘Komrad’ is daarvan het eerste bewijs, hetgeen in Heerlen live wordt bevestigd. Het nieuwe werk komt ruimschoots aan bod, afgewisseld met ijzersterke covers van vergeten bands als Eden Rose en Santa Barbara Machine Head.

Samen met drummer Wouter Rentema en bassist Jan Teertstra toont Orgel Vreten zich een (h)echte band die, hoewel nog steeds rijkelijk citerend uit het vintage hardrockarchief, de horizon heeft verbreed en een rijk scala aan stijlen en stemmingen de revue laat passeren. Zodra de klok op rock gaat en de twee Hammonds pompen en scheuren valt op dat de normaal zo vertrouwde gitaar niet wordt gemist. Als gitarist/zanger Ruud Borgers uit de coulissen opduikt, is dat dus niet om het dak van de Nieuwe Nor te beuken. In egendeel; er wordt even gas teruggenomen met een subtiele en prachtig uitgesponnen uitvoering van het Feist-nummer ‘Limit to your love’.

Trompettist Daniel van Loenen laat de boel nog meer swingen dan het al deed. Mede dankzij hem klinkt Orgel Vreten wat soulvoller. Meer Booker T dan Focus. Een vleugje jazz, zonder te vervallen in moeilijk gedoe of gepiel. De basis blijft echter de vurige strijd tussen de beide Hammonds. Met Schrijnemakers, dankzij zijn droge humor en ontwapenende presentatie, als blikvanger.

Het publiek in Heerlen ondergaat het hele spektakel heupwiegend, met een glimlach en soms vol verbazing. Voor hen heeft Schrijnemakers na afloop goed nieuws. In november komt Orgel Vreten terug. Niet naar de Nor maar naar het Theater. Mis het niet.

Orgel Vreten speelde op 30 april in de Nieuwe Nor, Heerlen en staat op 19 november a.s. in het Parkstad Limburg Theater.

4W3A5657bk

4W3A5575bk

4W3A5724k

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s