Wacken Open Air

Tonniewackenmud

Zo’n 160 bands, 8 podia, 80.000 bezoekers per dag. En modder. Zover het oog reikt. En niemand die daarover zeurt. Dat laatste woord komt namelijk niet voor in het Wackens woordenboek. In tegenstelling tot bier, plezier, respect, verbroedering en heavy metal in alle mogelijke varianten. Faster, harder, louder… Foto’s (tenzij anders vermeld): Tonnie Westerbeke / Metalfan

Het plattelandsdorpje Wacken, met nog geen 2000 inwoners, verandert vier dagen per jaar in een bedevaartsoord. Op de dagen vooraf vullen de Europese autowegen in die richting zich met auto’s en campers met het opschrift WOA. Liefst in duct tape op de achterruit. Eenmaal in de buurt van de eindbestemming lijken er amper overige reizigers op pad en tijdens de laatste kilometers langs dorpjes als Wilster, Oldendorf en Itzehoe vormt zich een lange stoet festivalgangers. Die worden uiteindelijk hartelijk ontvangen in het Mekka van de metal. Waar de trotse bevolking in feestviert en de hoofdstraat is overgenomen door duizenden rockers. Er is geen tuin te zien zonder eet- of drankkraam, overal klinkt harde muziek en aan vrijwel elke gevel wappert een Wacken Open Air vlag.

icsFoto: ICS

The Holy Wacken Land dus. En zo worden het dorpje en de omliggende landerijen ook behandeld. Geen rotzooi op de grond, amper wildplassers en respect voor alles en iedereen. Zo versplinterd als de metalscene is, zo gebroederlijk profileert ze zich in Wacken. Epicentrum is het opvallend compacte festivalterrein. Hoewel permanent bevolkt door tienduizenden bezoekers voelt het nergens druk aan en zijn wachtrijen zeldzaam. Met de drie grootste podia pal naast elkaar op de grootste vlakte en twee kleinere podia naast elkaar in één tent, volgen de bands elkaar zonder pauzes op en is het gemakkelijk en snel switchen. De drank- en eetstands zijn optimaal over het terrein verdeeld, zodat je vanaf elke positie op de wei binnen vijf minuten met een drankje of hapje in je hand kunt staan genieten van je favoriete band. Tegen uiterst schappelijke prijzen, eveneens een unicum in festivalland.

Ook is er meer dan voldoende ruimte om in de luwte tot rust te komen en een uitgebreid randprogramma met o.a. een voetbalveld, openluchtbioscoop, worsteltent en tal van andere events. Eén van de acht podia bevindt zich in een Vikingdorp, een ander in een Mad Max-achtige wasteland-omgeving en een derde in de onvermijdelijke Bier Garten. Met daarnaast een replica van de legendarische Rainbow Bar in West Hollywood. Stamkroeg van wijlen Motörhead-zanger Lemmy, die in Wackenland alom aanwezig is en on stage wordt geëerd door zijn voormalige bandleden, zijn backline en de bekende Motörhead bomber.

Iron Maiden Wacken Open Air 2016 Foto door Tonnie WesterbekeIron Maiden

Een andere overleden metalheld die in Wacken nooit ver weg is, is Ronnie James Dio. Zijn vrouw Wendy is aanwezig bij de Lemmy tribute en kondigt tijdens een persconferentie een nieuwe stroom releases aan. Als afsluiter van het festival staat de kleine grote man ineens zelf op het podium als hologram terwijl oud-bandleden samen met hem het Dio-anthem We Rock spelen. Tienduizenden brengen de keep up the horns groet. Een wederopstanding die de religie-achtige trekjes van het genre onderstreept.

Wel lijfelijk aanwezig zijn Whitesnake en Saxon, die beiden, ondanks diverse decennia op de teller, nog een vitale en sterke set vol hardrockklassiekers weggeven. En dan is er uiteraard headliner Iron Maiden, dat haar succesvolle Book Of Souls tour afsluit en tussen het nieuwe werk door kwistig is met oude krakers van het kaliber The Trooper, Powerslave en The Number Of The Beast. Meezingen dus, net als met de poprock van Foreigner. Ook uit de oude doos (de voor de hand liggende grap zal ik laten liggen): Girlschool. Vooral interessant vanwege de Motörhead-link, getuige de vele mannen van een zekere leeftijd in Snaggletooth shirts op de voorste rijen. Metal Church en Testament vertegenwoordigen de old school Thrash Metal-generatie met verve. Die Krupps geven een stampende dampende show die overtuigend laat horen dat Rammstein niet de eerste was die snoeiharde metal met electro en industrial mixte.

Saxon Wacken Open Air 2016 Foto door Tonnie Westerbeke
Saxon

Maar ook de jeugd is aanwezig. Monuments bijvoorbeeld met energieke progressieve metalcore uit Engeland en voer voor de circle pit-kids. John Coffey’s snoeiharde garagerock knalt al net zo onstuimig uit de PA in de Bier Garten. Year Of The Goat mixt melodieuze occulte hardrock met prog. The Vintage Caravan strooit met bluesy riffs en hooks like it’s 1974 en de klassiek geschoolde Myrkur wisselt traditionele blackmetal af met sfeervolle soundscapes folkelementen. Ook black maar dan van de gothische tak: Triptykon en aan de andere kant van het spectrum de groteske glamrock van Steel Panther, de My Little Pony van de metal. Clutch zorgt voor de nodige, zei het loodzware en moddervette, soul. Ondertussen drinken de folkmetalliefhebbers bier uit koeienhoorns bij de Wackenerstage en trekt Mambo Kurt over het terrein met zijn hammondorgel. Het is slechts een heel kleine greep uit het enorme en gevarieerde aanbod.

Myrkur Wacken Open Air 2016 Foto door Tonnie Westerbeke
Myrkur

Als totaalbeleving is Wacken Open Air een festival dat zich met geen ander laat vergelijken. En niet alleen in positieve zin. De ondergrond is namelijk van dien aard dat ze bij de minste regenval binnen no time in een nagenoeg ondoordringbare modderpoel verandert. Dat gaat uiteraard ten koste van de mobiliteit. Al op de eerste dag is het festivalterrein amper bereikbaar en omdat zelfs de korte afstand tussen de podia vaak een moeizame expeditie is, wordt menige band gemist. Zo gaan onder anderen Red Fang en Twisted Sister aan de neus van ondergetekende voorbij. En toch wordt er niet geklaagd. Verhuizen is geen optie, het is immers heilige grond, en het geschikt maken van de weilanden gebeurt gefaseerd wegens de enorme kosten daarvan. Dus wordt geaccepteerd dat je als Wackenbezoeker niet je tent uit kunt zonder rubberlaarzen en van die ene tekortkoming een unique selling point gemaakt: In mud we trust!

Twisted Sister Wacken Open Air 2016 Foto door Tonnie Westerbeke
Twisted Sister

En misschien is het ook wel goed zo. Je moet er iets voor over hebben om in Holy Wacken Land te geraken. Als je überhaupt al aan een ticket kunt komen. Het festival verkoopt traditioneel meteen na de laatste editie binnen enkele dagen uit, zonder dat de bands bekend zijn. Maar eenmaal daar word je rijkelijk beloond. Wacken Open Air is cult. Een must voor elke metalliefhebber en fanatieke festivalganger in het algemeen.

De 27ste editie van Wacken Open Air 2016 vond van 3 t/m 6 augustus plaats in The Holy Wacken Land in Wacken (Schleswig-Holstein, Duitsland). De volgende editie start op 2 augustus 2017. Er zijn kaarten met busreis verkrijgbaar via The Rock Online. Een radiospecial over Wacken 2016 hoor je binnenkort bij Metal Night via RTV Baarn.

dpa2
Foto: DPA

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s