Captain Lammers raakt de essentie van Beefheart

In 2011 speelde acteur Frank Lammers de theatervoorstelling Low Yo Yo Stuff van het Noord Nederlands Toneel. Hierin vertolkte hij de rol van Rikkie Black, een Captain Beefheart-fan die denkt in het hoofd van de zijn idool te zijn geboren. Het verhaal is een surrealistische trip door het wonderlijke universum van Don van Vliet (Beefheart’s geboortenaam) waarbij het herwinnen van persoonlijke, artistieke en maatschappelijke vrijheid centraal staat. Deze maand keert Lammers terug met een tourversie van de voorstelling die hem op een ijskoude zondagavond naar de Effenaar in Eindhoven brengt.

img_2303

Naast een intrigerende kijk in het hoofd van een ongeremd genie, is de voorstelling boven alles een spetterend muzikaal eerbetoon aan Beefheart’s muziek. De uitstekende band bestaat uit leden van The Ex, Sjako en Urban Dance Squad en maakt grote indruk. Hoewel Beefheart’s werk niet altijd exact wordt nagespeeld wordt de essentie vol geraakt. Lammers vlecht zijn monoloog tussen de songs door, is geestig en weet ook als vocalist te overtuigen. Zijn uithalen zijn niet zo hoog en oorverdovend als die van de kapitein zelf maar zijn passie en bezetenheid compenseren dat dubbel en dwars.

We hebben overduidelijk niet te maken met zomaar een coverband maar met artiesten die, ondanks alle ruimschoots aanwezige muziektechnische bagage, geheel in Beefheart style varen op intuïtie en emotie. Mannen die naast het vermogen om Beefheart’s muziek te kunnen spelen ook heel goed weten waar hij voor stond. Muzikale vrijheid en durf die resulteerde in irrationele schema’s, freaky klanken en ongemakkelijk schurende songstructuren. Het resultaat was een volstrekt unieke en ongrijpbare stijl die ergens het midden hield tussen old school blues, psychedelica en free jazz. Lammers’ Magic Band krijgt het, net als die van Beefheart, voor elkaar het hoekige, wringende en onmogelijke als vanzelfsprekend te laten klinken én te laten swingen.

img_2311

Lammers zelf gaat ondertussen volledig op in zijn rol en staat van top tot teen te genieten van alle muzikale spektakel om hem heen. Na afloop roept hij de muzikaten bij zich voor een (voor de band blijkbaar) onverwachte a capella toegift om vervolgens net zo onverwacht een dampende uitvoering van de – door Beefheart gezongen – Frank Zappa klassieker Willie The Pimp op het overdonderde publiek af te vuren. De afsluitende geïmproviseerde solo’s beluistert hij met een biertje vanuit de zaal om vervolgens luidkeels en met een grote grijns het luidst om een toegift te schreeuwen. Die blijft helaas uit.

Lammers lacht.”Ja, dit zijn dan ook allemaal heel oude mannen.” Daar hebben wij de dikke anderhalf uur daarvoor echter niets van gemerkt. Oud? Nee, tijdloos. Net als Beefheart. Forever!

Captain Beefheart by Frank Lammers & The Magic Band speelde op 4 december jl. in De Effenaar te Eindhoven. 

Frank Lammers (Captain), Wouter Planteijdt (Gitaar), René van Barneveld (Guitar), Dolf Planteijdt (Bas), Joost Buis (Lap Steel Gitaar, Trombone), Richard Heijerman (Drums, Marimba).

Setlist: Suction Prints, Ah Feel Like Ahcid, Love Lies, Bat Chain Puller, When I See Mommy, I Feel Like A Mummy, Abba Zaba, Woe-Is-Uh-Me-Bop, Ice Rose, Electricity, Sure ‘Nuff ‘n’ Yes I Do, Glider, Click Clack, Trust Us, I’m Gonna Booglarize You Baby, Pena, Safe As Milk, Neon Meate Dream Of A Octafish, There Ain’t No Santa Claus On The Evening Stage, Flavor Bud Living, Ice Rose (a capella), Willie The Pimp

De in 2010 overleden Don van Vliet (1941), alias Captain Beefheart, richtte in de jaren zestig Captain Beefheart and The Magic Band op. Hun album ‘Trout Mask Replica’ (1969), geproduceerd door jeugdvriend en muzikale partner in crime Frank Zappa, zendt een schokgolf door de toenmalige pop-, rock- en bluescultuur. Als selfmade muzikant smeedt hij een compleet eigen muziekstijl, waarin aardsheid en robuuste eenvoud gekoppeld wordt aan complexe ritmes, surrealistische teksten en een eigenzinnige voordracht. In 1982 stopt Captain Beefheart abrupt met optredens en legt zich toe op de schilderkunst.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s