Whispering Sons

4W3A8326k

Whispering Sons won vorig jaar de pretentieuze Belgische bandwedstrijd Humo’s Rock Rally en bouwde een gedegen live reputatie op dankzij veel shows in binnen- en buitenland. Waaronder een straffe set op Pukkelpop. En dat allemaal met een niet alledaagse en verre van hippe desperate post-punksound die met een teletijdmachine vanuit de eighties deze kan op lijkt geflitst. Maar denk niet met een retro-act van doen te hebben. Whispering Sons strekt namelijk dermate fanatiek en overtuigend van leer alsof ze het genre eigenhandig heeft uitgevonden. De uitgesponnen onheilspellende gitaarriffs. De loodzware baslijnen. De kille beats. Het wordt allemaal vol jeugdige overmoed de zaal in geslingerd en zet het overwegend oudere publiek (dat naar hartje Heerlen kwam voor EBM-veteraan en headliner Dirk Ivens) al rap in beweging.

De melodieën zijn sterk, de songs meeslepend en de sound is donker en groots. Zangeres Fenne Kuppens oogt als een lieftallig tienermeiske maar ontpopt zich als een charismatisch stuiptrekkend podiumbeest met een strot uit de diepste pijlers van de Kempense steenkoolbekken. Met de ogen dicht of de blik op de schoenen lijk je dan ook geen moment met een vijftal snotapen uit Houthalen van doen te hebben. Maar Whispering Sons is het best met open ogen te genieten. Om te zien dat er nog jongelui zijn die verder kijken dan Broederliefde en Bieber. Bezeten en vol overtuiging als de kleinkinderen van Killing Joke, Sisters Of Mercy en The Cure.

4W3A8247k

De enkele scepticus die na acht nummers nog niet om is, wordt tijdens het afsluitende ‘Insights’ alsnog over de streep getrokken. Wat een beest van een song. Arme Dirk Ivens die daar even later met enkel een laptop overheen moet zien te geraken. Dat hem dat niet lukt hoor ik al na twee nummers. Een klinkende overwinning voor de jeugd derhalve, afgelopen vrijdag in de Nieuwe Nor. Onlangs Partisan in Muziekodroom en nu Whispering Sons. Vlaanderen lijkt klaar voor een zwarte lente.

Gezien: Whispering Sons – Poppodium Nieuwe Nor, Heerlen (21 april 2017) / Foto’s: René Bradwolff

4W3A8282k.jpg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s