Conincxpop 2018

B99A3078kAlgiers

Zaterdag stond Elsloo en omstreken weer in het teken van Conincx Pop. De 36ste editie alweer. Het was nog de vraag of deze jaargang er zou komen want de afgelopen jaren ging het gratis festival gebukt onder slechte weersomstandigheden. Maar de lokale ondernemers zorgde er middels een financiële injectie voor dat Conincx Pop ook dit jaar doorgang kon vinden. Elsloo zonder Conincx Pop, zo oordeelden de ondernemers, dat kan écht niet. Foto’s: René Bradwolff

En zo was het festivalterrein tussen Maas en Julianakanaal afgelopen weekend weer ouderwets drukbevolkt. Deels wegens het zomerse weer maar vooral vanwege de aantrekkelijke programmering. Conincx Pop heeft wat dat betreft een reputatie hoog te houden. Hoewel het een gratis festival én een dorpsfeest voor alle omwonenden betreft, staat het onder muziekliefhebbers namelijk bekend vanwege de verrassende en uitstekende namen op het affiche. Waarbij de blik vaak op de Belgische zijde van de Maas maar ook van de Noordzee wordt gericht. Zo’n festival waar je bandjes ontdekt die niet lang daarna doorbreken naar het grote publiek of die elders al groot zijn en hier nog in een kleinschaligere setting te bewonderen.

B99A3214kEqual Idiots

Zoals dit jaar bijvoorbeeld het Vlaamse garagepunkduo Equal Idiots. In het thuisland al gewend aan een uitverkochte Anciénne Belgique en een prominente spot op Werchter maar in Elsloo nog vol aan de bak om het publiek te overtuigen. Of King Kong Company. Dat werd in Ierland uitgeroepen tot beste live act en maakte op Glastonbury al furore met haar supervette mix van drum ’n’ bass, metal en reggae én visueel spektakel. En wat te denken van Algiers? De band rondom Franklin James Fisher, die in Elsloo hoge ogen gooide met een smaakvolle en indringende mix van indie, postpunk, psychedelica en industrial. Bovendien zit daar tegenwoordig ex-Bloc Party mepper Matt Tong achter de drumkit. Watertanden voor de liefhebbers derhalve.

Over watertanden gesproken. Evil Empire Orchestra. Onthoud die naam! De bio beloofde al veel goeds en daar bleek in Elsloo geen woord van gelogen: ‘Ontaarde cross-over van psychedelica, souljazz en garagefunk. De componenten? De ongetemde, rauwe soulzang en het mystieke vuur van frontvrouw Kimberly Dhondt en de verpulverende stootkracht en goddeloze grooves van haar zevenkoppige band.’ Opgetrokken uit leden van onder anderen Hooverphonic, El Tattoo del Tigre en Creature with the Atom Brain met een vet swingende maar ook experimentele sound en een doorlopende groove die voor blaren op de voeten zorgde. Mochten de Rode Duivels met zoveel vuur de wei op gaan als deze landgenoten in Elsloo, dan zouden ze met twee vingers in de neus wereldkampioen worden.

B99A3403kEvil Empire Orchestra

De regionale inbreng bestond uit Wanklank, een groep lokale new wave helden die er ook tijdens de eerste editie in 1983 al bij was en Hippe Gasten kwam speciaal voor de allerkleinsten. De Nederlandse balkanrockers van Knarsetand maakten er onder het motto ‘welcome to the madhouse’ een feestje van. Susan Santos deed vóór haar show amper een belletje rinkelen maar de Spaanse zangeres/gitariste blies alles en iedereen omver met een dampende portie bluesrock. Daarna mocht Happy Ol’ McWeasel ver na middernacht het feest afsluiten. Met Ierse folkrock op de leest van Dropkick Murphy’s en Flogging Molly. Fantasieloos, zo plat als een dubbeltje en als dusdanig de enige dissonant in het verder hoogstaande programma. Maar als afsluiter ruim na middernacht desondanks op zijn plaats. Want als de biergigant AB Inbev halverwege het festival al een verse tankwagen moet laten aanrukken weet je dat de sfeer er in de kleine uurtjes goed in zit. En ja, dan mag er gehost worden en vliegt het bier door de lucht.

Of de Conincx Pop-organisatoren zelf ook mee liepen in de polonaise weet ik niet, maar het was ze gegund na een top editie als deze. Op naar nummer 37!

B99A3572kSusan Santos

B99A3638kHappy Ol’ McWeasel

B99A3301kKnarsetand

B99A2992kKing Kong Company

B99A2961kWanklank

B99A2883kHippe Gasten

 

One thought on “Conincxpop 2018

  1. Pingback: SUMMER SIDE UP AT CONINCXPOP! | Knarsetand

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s