Middleman – Nieuwe Nor, Heerlen (3-11-2011)

Ondanks dat slechts zo’n zeventig bezoekers de weg naar Poppodium Nieuwe Nor wisten te vinden was Middleman zichtbaar in zijn nopjes met de opkomst. Toen de zaal ook nog positief reageerde na het korte welkomstwoord van zanger Andy Craven-Griffiths kon de avond al helemaal niet meer stuk. Aldus begonnen de beloften uit Leeds goedgemutst en met een vliegende start aan hun optreden in Heerlen. Plankgas en op volle kracht op weg naar wat een memorabele avond zou worden.

Middleman

Middleman zoekt de kruisbestuiving op tussen Britse indie (Blur, Art Brut… van die dingen), de UK garage van The Streets en de energie van Pendulum, een mix die juist live waanzinnig goed bleek uit te pakken. Denk aan The Twang zonder de (op den duur hinderlijke) U2-galm én na een stoomcursus breakbeat. Maar er is meer: stevige beukende rock bijvoorbeeld. En dubstep, de ADHD-variant wel te verstaan. Gegoten in sterke songs met pakkende refreinen en voorzien van de nodige humor, zoals te horen op het puike debuutalbum ‘Spinning Plates’.

Genoemd album kwam in Heerlen in zijn geheel voorbij in een set die het stucwerk bijkans uit het plafond blies. Het rockte, swingde, knalde en het sympathieke viertal genoot zichtbaar van de positieve respons uit de zaal en durfde ook geregeld gas terug te nemen om de nuance op te zoeken. Dankbaar en in een permanente adrenalinerush werd er toegewerkt naar een stomende climax in de vorm van een vette rave die Klaxons en Hadouken tot schoothondjes deed verbleken.

Free stuff

Nadat de storm was gaan liggen waren er gratis cd’s voor alle aanwezigen, was er ruim tijd voor een nadere kennismaking, kwam het besef dat het avondje Nieuwe Nor er een was om in te lijsten én dat Middleman een band is die we zeker nog eens zullen terugzien. Bijvoorbeeld om een festivalwei in vuur en vlam te zetten. Maar voorlopig waren het nog gewoon zeventig gelukkigen die na afloop tevreden en met een lach op hun gezicht de Heerlense nacht opzochten. Zelden hadden de thuisblijvers minder gelijk. Thumbs up en wordt zeker vervolgd.

Middleman speelt vanavond in Den Haag (Supermarkt) en op 12 november in Amsterdam (Melkweg). Check ‘em out! Meer Middleman in Heerlen bij Danniëlle.