Agnostic Front – Nieuwe Nor, Heerlen (12-2-2012)

Hoe zouden Vinnie Stigma en Roger Miret dertig jaar geleden hebben gereageerd op de vraag of hun band Agnostic Front in 2012 nog steeds de internationale podia onveilig zou maken? Toen ze de New York hardcore in 1984 op de kaart zetten met het baanbrekende ‘Victim In Pain’. Of twee jaar later, toen de klassieker ‘Cause For Alarm’ een succesvolle oversteek naar de thrashmetal accentueerde. Toen het nog onwaarschijnlijk werd geacht zo’n explosieve cocktail van geluid, energie en woede tot in lengte der dagen vol te houden. Hardcore, punk en metal waren er immers voor de kids. Een verschijnsel dat wel voorbij zou gaan. NOT!

Agnostic Front

Afgelopen zondag in Heerlen bleek Poppodium Nieuwe Nor nog moeiteloos vol te stromen met de liefhebbers van destijds én met een nieuwe lichting hardcore kids. De eerste for old time’s sake. De laatste voor een stevige geschiedenisles en om ongegeneerd los te gaan met haar voorgangers. Op een band die ondanks drie decennia on the road nog altijd vlamt alsof het hun eerste show is. Inmiddels uitgegroeid tot een foutloos opererende goed geoliede machine die precies weet hoe haar publiek te bekoren. Veel pose maar altijd met hart en ziel. Agnostic Front is the real thing.

Skinheads, punks en headbangers geven zich zij aan zij gewillig over aan de snoeiharde riffs en razende drums die vet en strak op hen wordt afgevuurd door een met vers bloed omgeven veteranenduo. Agnostic Front trakteert op een denderende show vol publieksfavorieten. Een show die verloopt zoals je dat vooraf hoopt; vuurwerk op het podium, kameraadschap in de zaal. Gebalde vuisten in de lucht, een dampende moshpit, samenzang en een wij-tegen-de-wereldgevoel dat nu eens niet in rotzooi ontaardt maar in één groot feest.

Agnostic Front

Na afloop resteren enkel liters zweet en blije gezichten. Bij de oude garde, bij de jongste aanwas en bij ondergetekende, die zich even terugwaant in de tijd dat de oercrossover van S.O.D. zijn jongenskamer deed schudden en de Agnostic Fronts en Nuclear Assaults op de deur bonkten. Long ago and far away maar vanavond weer een uur lang actueel.

We helped unite never turned our backs / We stayed the course never fell off track / Or sold out for some bullshit industry / My life my way! Head Music zegt: Respect!

Foto’s: René Bradwolff.