Rats On Rafts – Fenix, Sittard (24-2-2012)

Zou ik de afgelopen maanden De Rats On Rafts buzz volledig gemist hebben en vrijdagavond nietsvermoedend Poppodium Fenix zijn binnen gelopen, dan was ik na twee nummers van mijn geloof gevallen. Precies op het moment dat zanger/gitarist David Fagan met een zware Rotterdamse tongval het publiek toesprak.

(c) Head Music

De term on-Nederlands mag in muziekkringen dan als cliché gelden, inzake Rats On Rafts is zij onafwendbaar. Er is bij mijn weten nl geen band in dit land die zo overtuigend Engels klinkt als het viertal uit de maasstad. En voor wie bij de term post-punk inmiddels een diepe zucht slaakt: Rats on Rafts is níet de zoveelste gladgestreken Joy Division copycat maar een dermate authentiek klinkend gezelschap dat al menige medelander én Brit de wenkbrauwen liet fronsen. Het is niet voor niets dat de band aan de overkant van de Noordzee al werd opgemerkt voor ze in eigen land goed en wel in de spotlights stond.

Voorafgegaan door de op het slappe koord tussen amusant en irritant balancerende pias Harry Merry, de Zanger Rinus van de electropop, loste Rats On Rafts in Sittard de hoog opgeschroefde verwachtingen moeiteloos in. Hoekige drums en aanstekelijke basloopjes. Hakkende, raspende, huilende en waar nodig meedogenloos scheurende gitaren verweven met galmende zangpartijen. Oude obscuur klinkende old school wave met hier en daar wat shoegaze, jazz, northern soul en psychedelica. Juist door die variatie, haar eigengereidheid en durf (die me meer dan eens doet denken aan The Horrors) voorkomt Rats On Rafts dat ze zonder meer in de eighties revival-hoek kan worden weggezet.

De songs zijn sterk, zitten geraffineerder in elkaar dan op het eerste gehoor verwacht (geen hapklare 3FM-brokken) en werden vol vuur en gepassioneerd gebracht. De enige smet op de verder perfecte avond was dan ook de zeer magere opkomst. Rats On Rafts is hot as hell en de opwindendste en spannendste Nederlandse band sinds jaren maar Fenix bleef nagenoeg leeg. Limburg schaam je! Check dat album en zorg dat je erbij bent als Rats On Rafts de volgende keer voorbij komt. Een gewaarschuwd mens…