Born From Pain – Nieuwe Nor, Heerlen (29-06-2012)

Heerlens hardcoretrots Born From Pain bestaat 15 jaar en dat moest gevierd. Uiteraard in haar hometown, in het bijzijn van een paar honderd trouwe fans en een handvol bevriende bands als inleiding naar een grootse finale en een wel heel bijzondere afterparty.

Born From Pain

En een grootse finale werd het. Dead Men’s Curse (metal), Bloodtrial (hardcore), ManLiftingBanner (hardcore), Diablo Blvd (hardrock) en Backfire (hardcore) deden stuk voor stuk waarvoor ze waren uitgenodigd. Vanwege het zomerse weer helaas voor een halflege zaal (de helft van de aanwezigen genoot buiten van het zonnetje) maar dat had duidelijk geen invloed op de inzet en attitude op het podium. Diablo Bvd, en dan met name zanger Alex Agnew voelde zich de “officiële eend in de bijt” maar daar was behoudens de praatjes van deze comedian weinig van te merken. Minstens zo “vreemd” klonk het legendarische ManLiftingBanner. Weliswaar hardcore maar wel uit een tijd dat de classificatie punk er nog achter werd geplakt, de teksten nog verstaanbaar waren en zo’n band nog heerlijk ongegeneerd mocht rammelen. Geen solo’s en volvette metal-breaks derhalve maar old school raggen met een duidelijke politieke boodschap. Zoals het hoort, zou deze old fart bijna willen roepen, maar dit terzijde.

Alle muzikale spektakel ten spijt werd het hoofdmaal toch geserveerd door Born From Pain. Na vijftien jaar in de vaderlandse én internationale eredivisie een waslijst aan bandleden te hebben versleten, stonden ze in Heerlen nog één keer allemaal op het podium. In wisselende samenstellingen en omgekeerd chronologische volgorde. De Born From Pain-familie bouwde on stage haar eigen feest en wij mochten meegenieten en concluderen dat de startopstelling een stuk strakker klonk dan de afsluitende maar dat de kwaliteit van de songs alsmede de presentatie steeg naarmate er dieper werd gegraven. Logisch, omdat de grootste successen van de band alweer de nodige jaren achter ons liggen en nostalgie op avonden als dit een belangrijke rol speelt.

Na een wat eentonig eerste half uur raakte de boel écht op stoom, niet in de laatste plaats door de komst van de oorspronkelijke zanger en frontman Ché Snelting, die de klok eigenhandig leek terug te draaien naar de gouden tijden van weleer. Aan de zijkant van het podium verdrongen een stuk of tien ex-leden zich om hun steentje te mogen bijdragen en eenmaal ingeplugd spatte het plezier er ook bij hen vanaf. De vonk sloeg over naar de zaal, zodat Born From Pain uiteindelijk het feest kreeg dat het verdiende. Inclusief een vette afterparty van die andere Heerlense helden: de Getske Boys. Thema: 15 Years Porn From Spain. Maar dat is weer een heel ander verhaal. Het was hoe dan ook nog lang onrustig in de stad. En terecht. Ouwhoer!

Meer foto’s van René Bradwolff vind je hier. Black and white dynamite!