Breakfest

IMG_3921k

Terwijl ik mijn eerste stappen op het Megalandterrein zet word ik bijna omvergereden door een jochie op een BMX. Vlak voor mij scheuren twee gasten op een skateboard voorbij. Rechts zweeft iemand op een micro step via een schans door de lucht om tien meter verder op een enorm luchtkussen te belanden. Links bengelt een bungeejumper aan een elastiek en in de verte klinkt onstuimige hardcore punk. Welkom op Breakfest. Foto’s: René Bradwolff

Breakfest is een jongerenfestival dat jaarlijks wordt georganiseerd door Buro Pinkpop. Een festijn waarop een breed scala aan subculturen vertegenwoordigd is. Skaters, hiphoppers, dancefanaten, rockers, emo’s en punks kunnen ongehinderd zichzelf zijn en degenen die niet tot een specifieke groep behoren maken niet zelden kennis met een wereld waarvan ze het bestaan niet eens wisten. Om daarna in een grote plastic bal van een helling af te rollen. Niets lijkt te gek.

Geheel in de geest van de tijd is multitasken het sleutelwoord. Alle activiteiten vinden waar mogelijk tegelijkertijd plaats. Bijvoorbeeld op de vijf muziekpodia, met voor elk wat wils. Veel jonge bandjes, rappers en DJ’s maar ook enkele ervaren acts. En als er op de Tent Stage geen DJ staat te blazen is er wel een breakdance-battle gaande. Even verderop laten twee meisjes hun kapsel pimpen om zich daarna creatief uit te leven in de knutsel- en schilderhoek. Een graffiti artist leeft zich uit op een caravan. Alle activiteiten zijn bij de entreeprijs van 10 euro inbegrepen.

Vooral de skateramps en BMX-parcoursen zijn populair bij de tieners. Net als de lasergame in het hoofdgebouw van de voormalige draf- en renbaan. Voor de Hey DJ stage is het continu feest en tijdens de spetterende show van garagerocker John Coffey op de Spijkerstage ervaren tientallen kids hun eerste wall of death. Maar da’s niets vergeleken met de waaghalzen die ineens een schans naast het podium plaatsen om zich vervolgens met behulp van een elastiek en skateboard over de schutting richting backstage te catapulteren.

Er is… teveel om op te noemen. Overal waar je kijkt. En de sfeer is uitstekend. Ouders kijken van een afstand toe onder een genot van een biertje en checken af en toe een bandje. Jan Smeets fietst met een grote glimlach over het parcours. Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Triest dat de Landgraafse Gemeenteraad, die elke vorm van jongerencultuur van haar agenda lijkt te hebben geschrapt, dat niet begrijpt. Ook Breakfest kan niet meer rekenen op steun van de lokale overheid.

Aan het einde van de dag word ik bij de uitgang aangesproken door een verkeersregelaar op leeftijd: “Kijk eens naar die jongelui. Valt je niets op?” Voordat ik antwoord kan geven doet ie het zelf al. “Zoveel jongeren en geen van hen is aan het klooien met een telefoon.”

(Breakfest 2013 vond op 21 september plaats op Megaland, Landgraaf)

IMG_3397k

IMG_3409k

IMG_3479k

IMG_3488k

IMG_3492k

IMG_3513k

IMG_3516k

IMG_3526k

IMG_3554k

IMG_3726k

IMG_3810k

IMG_3833k

IMG_4005k

IMG_4057k

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s