Fish

1H6A8035

Drie jaar geleden beëindigde ik mijn verslag van een akoestische Fish-show in Weert met de volgende woorden: “Volgend jaar komt hij weer terug, zo meldt de geluidstechnicus na afloop. Met een volwaardige band, zegt ie erbij. En ik denk: jammer.” Twee jaar later dan gepland was het dan zo ver en ik dacht: heerser! Foto’s: Sander van den Berg

Er is geen artiest die ik zo vaak zag optreden. Er is dus ook geen artiest waarover ik zo vaak heb geschreven. Over zijn gepassioneerde live-shows. Over de gebruikelijke mix van solo-werk en klassiekers van zijn voormalige band Marillion, die hem in de tachtiger jaren een sterrenstatus bezorgden. Over de bijzondere band die de reusachtige Schot met zijn publiek heeft. Over zijn begeleidingsband, die nooit meer het niveau van de vroege jaren ’90 haalde en dat de performance van de zanger en de onversneden nostalgie die op zo’n avond in dikke plakken wordt geserveerd dat altijd dubbel en dwars compenseerden. Over kippenvel en een ontluikende traan in één of andere ooghoek. Ja, Derek William Dick uit Dalkeith weet me elke keer weer in mijn hart te raken. Daarom blijf ik hem waarschijnlijk ook steeds opzoeken, zelfs als zijn plaatwerk me minder kan boeien. Geen artiest die dat voor elkaar krijgt.

Terug naar zondagavond. Op de uitstekende band valt deze keer niets aan te merken en het nieuwe album ‘A Feast Of Consequences’ domineert de setlist. Uiteraard wordt ook rijkelijk geciteerd uit de Marillion-discografie: ‘Script For A Jesters Tear’, ‘He Knows You Know’, ‘Assassing’, ‘Fugazi’, ‘White Feather’, ‘Freaks’… Desondanks vormt een koppel nieuwe songs het absolute hoogtepunt. ‘Crucifix Corner’ en ‘The Gathering’. Ze bewijzen samen met het net zo nieuwe en intens mooi vertolkte ‘Blind To The Beautiful’ dat Fish na 32 jaar de fijne kneepjes van het vak nog niet is verleerd en in de huidige vorm nog jaren vooruit kan. Kin omhoog, buik vooruit, fles wijn binnen handbereik, goed gehumeurd, met het hart op de tong en een uitzinnige meute uit volle borst zingend aan zijn voeten. What goes around comes around. Heerser!

Fish – De Effenaar, Eindhoven (22-09-2013): Perfume River, Feast of Consequences, Script for a Jester’s Tear, Dark Star, All Loved Up, What Colour is God?, Blind to the Beautiful, Mr 1470, He Knows You Know, Crucifix Corner, The Gathering, Thistle Alley, Assassing (feat. Credo and Tongues), Fugazi (end section), White Feather, Freaks, Lucky.

fishef2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s