Uli Jon Roth

IMG_9923k

Scorpions? Dat is toch die foute Duitse band die ons in de jaren ’80 en ’90 teisterde met tranentrekkende ballads als ‘Wind Of Change’, ‘Still Loving You’ en ‘Send Me An Angel’? Klopt. Maar dat was lang nadat Uli Jon Roth deel uitmaakte van de band. Foto’s: René Bradwolff

Scorpions werd opgericht in 1965 maar bereikte haar creatieve top mid-jaren ’70. Albums als ‘In Trance’ en ‘Virgin Killer’ groeiden mede dankzij de aanwezigheid van gitarist, zanger en songschrijver Roth uit tot genreklassiekers. Roth verliet de band in 1978, waarna de band met een radiovriendelijke Amerikaanse sound de weg naar de hitlijsten inzette. De eigenzinnige Roth koos voor neo-klassiek, prog, spacerock en trancedentale klanken en verwierf een cult-status.

40 Jaar na zijn debuut met Scorpions tourt der Uli de wereld rond met een set vol klassiekers uit het midden van de jaren ’70 en de Rock Temple in Kerkrade heeft de eer hem te mogen ontvangen. Met een een setlist waar elke rocker van boven de 45 van hoort te watertanden. Uitermate puik en strak uitgevoerd door de meester zelf en zijn vijfkoppige begeleidingsband.

De show in Kerkrade voert ons mee terug naar een tijd waarin hardrockbands naast vette riffs, gierende solo’s en epische refreinen ook nog soul bezaten. Ja, toen zelfs Scorpions soms opvallend groovy klonk. Verder geen macho poses maar een vriendelijke bijna-zestiger die zichtbaar geniet van zijn publiek, medemuzikanten en muziek. En een uitstekende zanger die ons de songs van weleer voor het eerst zonder Duitse tongval laat horen.

Roth laat horen waarom hij door grootheden als Joe Satriani, Steve Vai en Eddie Van Halen wordt genoemd als inspirator en trakteert na de Scorpions-set nog op een rondje Jimi Hendrix. Een eerbetoon aan zijn eigen grote voorbeeld. Het is de perfecte finale voor een avondje old school gitaargeweld.

Uli Jon Roth speelde op 12 januari in de Rock Temple te Kerkrade. Setlist: All Night Long, Longing for Fire, Crying Days, The Sails of Charon, Sun in My Hand, We’ll Burn the Sky, In Trance, Fly to the Rainbow, I’ve Got to Be Free, Hell Cat, Polar Nights, Dark Lady, Pictured Life, Catch Your Train, All Along the Watchtower, Little Wing.

IMG_0091k

IMG_9890k

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s