Krasse knarren

DonPrestonAachen

De dag nadat Pinkpopbaas Jan Smeets de Rolling Stones aankondigde en de voorspelbare rock & rollator-grappen niet van de lucht waren, staan Bunk Gardner en Don Preston in een klein zaaltje in het centrum van Aken. Gardner wordt over twee maanden 81, Preston heeft die respectabele leeftijd al bereikt. En niemand die daarover zeurt.

Preston en Gardner touren als The Grandmothers Of Invention de wereld rond met muziek van de meest tot de verbeelding sprekende incarnatie van The Mothers Of Invention, die tussen 1967 en 1970 onder leiding van Frank Zappa nietsvermoedende luisteraars verbijsterde met haar onorthodoxe mix van jazz, rock, avant garde en psychedelica.

Dat de jaren voor Preston de nodige tol hebben geëist wordt snel duidelijk als hij tijdens het eerste nummer naar de juiste woorden zoekt. Gardner weet aanvankelijk de juiste toonsoort van ‘Let’s Make The water Turn Black’ niet te vinden en moet na elke intensieve sax-solo zichtbaar bijkomen. En, eerlijk is eerlijk, zo zijn er nog wel meer kleine mankementen. Maar eenmaal warmgedraaid blijken beide oudjes nog steeds tot grootse daden in staat. Sterker nog; vooral tijdens de breed uitgesponnen improvisaties weten de grootmoeders te betoveren en komt hun muzikale grootsheid aan het licht. Bovendien wordt de nostalgie in dikke plakken geserveerd en die smaken heel goed.

BunkGardneraachen

“What are we going to do next?” vraagt Preston na een zinderende uitvoering van ‘Flower Punk’. Het antwoord: “the impossible.” En dat doen ze vervolgens dan ook. Het meest impossible is echter dat deze krasse knarren nog steeds in een busje door Europa trekken. Uit liefde voor de muziek, als eerbetoon aan Frank Zappa en omdat ze het niet kunnen laten. Het plezier spat van het podium en na afloop breken ze gewoon zelf hun materiaal af. Ogenschijnlijk bejaard maar diep van binnen nog steeds de jonge honden van weleer. Als Don Preston na afloop wordt gevraagd naar de inhoud van zijn onvermijdelijke heuptasje ligt het antwoord dan ook voor de hand: “It’s full of condoms”.

Grandmothers Of Invention speelde op 13 maart in café Franz in Aken en bestaat naast Don Preston (piano, keyboards, zang) en Bunk Gardner (tenor sax, dwarsfluit, klarinet, zang) uit Chris Garcia (drums), Max Kutner (gitaar) en Zappa-alumnus David Parlato (bas). Setlist: Call Any Vegetable, Invocation And Ritual Dance Of The Young Pumpkin, Who Are The Brain Police?, Absolutely Free, 20 Small Cigars, Flower Punk /Hey Joe, King Kong, The Idiot Bastard Son, Let’s Make The water Turn Black, Harry You’re A Beast, Oh No, The Orange County Lumber Truck, Trouble Every Day, Sofa No. 1, Go Cry On Somebody Else’s shoulder, Peaches En Regalia. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s