Banned From Utopia

IMG_9336k

Vorig jaar eindigde Banned From Utopia bovenaan mijn lijst van beste concerten van 2013. Vier maanden later stond dezelfde band in Heerlen. Deze keer niet met vijf maar zeven Zappa-alumni in de gelederen. Naast Bobby Martin, Ray white, Ed Mann, Tom Fowler en Albert Wing gaven nu ook Arthur Barrow en meesterdrummer Chad Wackermann acte de présence. En dan ontkom je natuurlijk niet aan een vergelijking. Foto: René Bradwolff

Het grootste verschil met de show in Aken, vier maanden geleden was de bezetting. Toen, met Mike Miller op gitaar en Morgan Agren achter de drumkit, was Banned From Utopia vooral een jazz-band, in Heerlen stond de klok wat meer op rock. Bovendien bleek Miller veel dichter bij Zappa’s gitaarspel in de buurt te komen dan Arthur Barrow, waardoor saxofonist Wing destijds wat meer op de achtergrond opereerde en de totaalsound in Aken dichter tegen het origineel aanleunde. De ietwat rommelige start van ‘The Black Page’ en een paar schoonheidsfoutjes van Ed Mann maakten, gezien de sublieme uitvoering in Aken, duidelijk dat er ook nog een verschil is tussen een ingespeelde band midden in een tour of tijdens een eerste show, in een nieuwe bezetting en met de vlucht nog in de benen. En niet onbelangrijk: in Aken speelde de band een half uur langer. Genoeg gezeurd, want ondanks alles was Banned From Utopia ook in Heerlen helemaal te gek. Of om in herhaling te vallen: Fenomenaal, indrukwekkend… maar minder memorabel. Mijn verslag van de show in de Nieuwe Nor inclusief meer foto’s van René Bradwolff vind je op De Afgrond.

Banned From Utopia speelde op 25 maart 2014 in Poppodium Nieuwe Nor te Heerlen in de volgende bezetting: Bobby Martin (toetsen/sax/zang), Ray white (gitaar/zang), Arthur Barrow (gitaar/zang), Chad Wackerman (drums), Tom Fowler (bas), Albert Wing (sax/…), Ed Mann (percussie).

Setlist: Chunga’s Revenge, Ain’t Got No Heart, Montana, Marqueson’s Chicken, Society Pages, Dupree’s Paradise, The Black Page, In France, Zomby Woof, Dooreen, What’s New In Baltimore, Cosmic Debris, Big Swifty, City Of Tiny Lights, Stolen Moments/Murder By Numbers, The Illinois Enema Bandit, Peaches En Regalia.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s