Wayne Hussey

IMG_2126kEen gitaar, een ukelele of een elektrische piano. En twee flessen wijn. Meer heeft Wayne Hussey niet nodig. Alhoewel er vandaag een dosis antibiotica, neusspray en een doosje slaappillen aan zijn rider werd toegevoegd want ‘I spent three hours in your hospital today.’ Voorhoofdsholteontsteking. Er zijn artiesten die voor minder een show cancellen. Hussey niet, die speelt gewoon de sterren van de hemel in een 135 minuten durende set. Zonder pauze. Foto’s: René Bradwolff

Wayne Hussey kennen we nog van Dead Or Alive en Sisters Of Mercy maar vooral als main man van The Mission. Tussen de tournees van die laatste band tourt hij in zijn eentje door Europa met een imposante hoeveelheid songs als voornaamste bagage. Solowerk van zijn dit jaar verschenen album ‘Songs Of Candlelight And Razorblades’, verrassende covers en uiteraard veel nummers van de band waarmee hij al sinds 1986 furore maakt.

Singles, album tracks, B-kantjes. Zonder setlist. De songkeuze laat Hussey namelijk afhangen van het verloop van de avond, de sfeer en de interactie met het publiek. En die is goed. Soms zelfs hilarisch. ‘What do you want me to play now?’ is een terugkerende vraag.

Er wordt geregeld van instrument gewisseld en af en toe zingt hij mee met een geluidsband. Zoals tijdens het openingsnummer ‘Madame G’, dat de avond sfeervol en jazzy opent en meteen de vraag beantwoordt of Hussey ondanks zijn ziekte nog wel bij stem is. En dat is ie. Doorleefd en rauw maar toonvast en als het moet ook zuiver tot in de hoogste regionen. Gevarieerd genoeg om de luisteraar in een ‘unplugged’ sessie als dit bij de les te houden. Hussey blijft ook zonder band fier en overtuigend overeind. Net als de songs, die de meeste bezoekers in een heel andere hoedanigheid kennen.

Hussey is in zijn element en doet gewoon lekker waar ie zin in heeft. Zo komen ‘Shelter From The Storm’ en ‘Like a Child Again’ in een ukelele-versie voorbij en bouwt hij ‘Coming Home’ live on stage helemaal a-capella op met behulp van een sampler en geluidseffecten: ‘This is an experiment, sometimes it’s good sometimes it’s not.’ Het merendeel van de show wordt echter gevuld met gestripte versies van bekende en minder bekende Mission-nummers. ‘Island In A Stream’, ‘Dragonfly’, ‘Severina’, ‘Sweet Smile Of A Mystery’, Love Me To Death’…

IMG_2104kHoe boeiend bovenstaande nummers ook solo blijken, ze worden omvergeblazen door imposante vertolkingen van ‘Amelia’ (ruw en gepassioneerd) en ‘Fabiënne’ (badend in een betoverende zee van echo). ‘Butterfly On A Wheel’ wordt achter de piano teruggebracht tot haar naakte essentie en zorgt voor strekkende meters kippenvel. Een overdonderend ‘Wasteland’ wordt gemixt met Neil Young’s ‘Like A Hurricane’ en die twee blijken heel goed te passen.

Bob Dylan’s ‘All Along The Watch Tower’ hebben we dan al achter de kiezen, net als pareltjes van John Lennon (‘Love’) en All About Eve (‘Martha’s Harbour’). De meest opzienbarende cover komt uit minder voor de hand liggende hoek en heet ‘Careless Whisper’. ‘It’s The Only thing that Eldritch and I ever agreed upon.’ Eldrich is Andrew Eldrich, de grote roerganger van Sisters Of Mercy, waarmee er voor de grootste wave-puristen in de zaal ineens twee oude helden vervaarlijk op hun voetstuk wankelen. Het ongetwijfeld grappig bedoelde ‘I kill you’ uit de zaal spreekt dan ook boekdelen. Zoals stiekem verwacht wordt met de versie van George Michael de vloer aangeveegd door er een portie passie en diepgang in te steken die resulteert in applaus en waardering waar er voorheen vooral besmuikt gelachen werd. ‘Told you it was a great song.’ Hussey grijnst.

In het afsluitende nummer komt nog één keer The Mission voorbij: ‘Swan Song’. Afkomstig van het meest recente album ‘The Brightest Light’ en met de bas, toetsen en drums op tape. Wayne Hussey mag dan tijdens deze fabuleuze show hebben bewezen het héél goed zonder zijn bandmaten af te kunnen, dit klinkt toch even erg lekker na een avondje piano en gitaar. Het is dan ook te hopen dat Hussey na zijn meerdaagse verblijf in Heerlen een beetje van de stad is gaan houden want The Mission begint volgend jaar weer aan een nieuwe tour en een paarhonderd meter verderop ligt een grote zaal die uitermate geschikt zou zijn. De bezoekers van twee avonden Hussey in de Nieuwe Nor zouden er op de blote knieën naartoe kruipen, zelfs al zou ‘Careless Whisper’ op de setlist staan.

Wayne Hussey speelde op 23 en 24 oktober in Poppodium Nieuwe Nor in Heerlen.

IMG_2130k

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s