Best Kept Secret

By Chris Stessens 1Best Kept Secret is natuurlijk al lang geen geheim meer. Het kleinschalige en sfeervolle festival voor de muzikale fijnproever is weliswaar goed verstopt tussen de bomen van Beekse Bergen maar inmiddels vermaard tot over landsgrenzen. Eenderde van het publiek komt uit België en een aanzienlijk deel uit Engeland. En gelijk hebben ze. Best Kept Secret is namelijk een festival om je vingers, ook letterlijk, bij af te likken.

Terwijl grote festivals als Rock Werchter en Pinkpop bezwijken onder miljoenenslurpende stadion-acts en massaliteit, is er duidelijk behoefte aan een alternatief. Het is niet voor niets dat de kleinere festivals de afgelopen jaren als paddenstoelen uit de grond schoten. Festivals waar niet de kwantiteit maar de kwaliteit centraal staat en muzikale beleving belangrijker is dan feestgedruis.

By Melanie Marsman 1
Best Kept Secret is zo’n festival. Maximaal 17.000 mensen in een natuurgebied dat grotendeels bestaat uit water, bossen en een strand. Geen overdaad aan hekken, reglementen, betutteling en schreeuwerige presentatoren (de bezoekers weten zelf wel wat er speelt). En damn, wat is het heerlijk dat er weer eens ouderwets gecrowdsurft mag worden! Security is nauwelijks (zichtbaar) aanwezig en de sfeer is uitermate relaxed. Zo relaxed dat de verleiding om een bandje te laten schieten en aan het water of in het bos te gaan zitten soms moeilijk te weerstaan is.

De hoeveelheid eetkraampjes met lekkernijen uit alle windstreken is indrukwekkend. Liefhebbers van de vette festivalhap zijn er aan het verkeerde adres. Dat treft, omdat ook muzikaal fastfood van het terrein is verbannen. Want laten we vooral niet vergeten dat het uiteindelijk allemaal draait om de muziek. Meer dan 100 acts in drie dagen, verdeeld over vijf (soms goed verstopte) podia. Zonder 3FM hypes of volgevreten rockdinosauriërs, maar louter kwaliteitsmuziek van diverse pluimage.

By Melanie Marsman 2
Van de vele bands die aan ondergetekende voorbij trekken maken Yak, Off! en The Libertines de grootste indruk met zeer toffe shows van Ride, Temples, Föllakzoid, Black Mountain en Marmozets in de slipstream. Ach, eigenlijk zie ik drie dagen lang niet één slecht concert voorbij komen. Onder dit stukje volgt, voor de geïnteresseerden, een korte beschrijving van de 10 bands die mij het meest verblijdden.

Is Best Kept Secret dan het perfecte festival? Als zoiets al bestaat komt het hoe dan ook dicht in de buurt. De volgende editie vindt plaats op 17, 18 en 19 juni 2016. Count me in!

Best Kept Secret vond op 19, 20 en 21 juni plaats in Beekse Bergen, Hilvarenbeek. Klik hier voor de volledige line-up. Foto’s: BKS /  Chris Stessens (mainstage) en Melanie Marsman (sfeerfoto’s).


HEAD MUSIC’S BEST KEPT SECRET TOP 10

Chris Stessens - Off!1. Off!
Off! is sinds 2009 de band van de Amerikaanse punklegende Keith Morris. De 59 Jaren jonge ex-frontman van Black Flag en Circle Jerks geeft met zijn enthousiaste kompanen een masterclass in old school (hardcore) punk. Strak, loeihard, vol vuur en met een setlist vol no nonsense pogo-tracks. Elk nummer is raak. (Foto: BKS / Chris Stessens)

2. Yak
DIt jonge trio uit Londen is hot in eigen land en maakt op BKS duidelijk waarom. Yak heeft pas drie singles uit maar weet met haar sinistere post-punk moeiteloos drie kwartier te boeien in de intieme Stage FOUR tent. Boeiende liedjes, ijzersterke zanger. Sleazy, noisy, helse melodieën. Af en toe lekker zompig, soms zweverig, vaak dansbaar. Yak. Onthoud die naam!

3. The Libertines
75 Minuten lang wanen we ons in 2002, toen The Libertines de hemel bestormden en alles nog koek en ei was tussen de frontmannen Carl Barat en Pete Doherty. Doherty is verrassend fit, spelplezier en broederschap spatten van het podium. Eindelijk zien we weer dat enthousiaste garagerockbandje dat onder het motto ‘wij tegen de rest van de wereld’ doet waar het goed in is: het los uit de pols en vol bezieling spelen van net zo spannende als onweerstaanbare Britse rammelrocksongs. Een wonderbaarlijke wederopstanding. (Foto: BKS)

BKS Libs
4. Temples
Temples is behoorlijk gegroeid sinds haar show vorig jaar op Pukkelpop. De sound lijkt geperfectioneerd, de presentatie is beter en er komen een paar spannende nieuwe nummers voorbij. Halverwege de set trotseren Temples’ psychedelische klanken het wolkendek en zien we voor het eerst dit weekend de zon. Even valt alles precies op zijn plaats.

5. Ride
De Engelse Shoegaze-pioniers laten horen waarom zij binnen het grenre een legendarische status hebben bereikt. De karakteristieke gitaar ‘wall of sound’ wordt veelal afgewisseld met traditionele Britse pop- en rockliedjes zoals we die later tijdens de Britpophausse vaker zouden gaan horen, o.a. bij Oasis, de band die Ride-gitarist Andy Bell later nog zou inlijven. Inmiddels is Ride inclusief Bell gereüneerd en weten ze meer te overtuigen dan Noel Gallagher later op de avond.

6. Black Mountain
De door Black Sabbath, Pink Floyd en Steve Hillage beïnvloede psychedelische rock van Black Mountain komt prima tot haar recht in het bos waar Stage TWO staat opgesteld. De band gaat qua uitwaaierende space jam’s all the way. En een enkele keer zelfs nog een stukje verder. Smullen voor de liefhebbers derhalve, terwijl de minder doorgewinterde spaceheads de tent rap verlaten.

7. Föllakzoid
Krautrock uit Chili, het kan verkeren. Al dekt de term de lading niet volledig omdat Föllakzoid zich niet makkelijk in een hoek laat zetten. Spacerock, Psychtrance, ritmes uit de Andes, een vleugje new wave… plak daar maar eens een label op. Ach, who cares? De langgerekte monotone songs met een hypnotiserende groove resulteren in een kosmisch dansfeest van jewelste, de rest zal me worst wezen. Samen met Yak dé verrassing van BKS 2015.

Kasper Vogelzang gallagher
8. Noel Gallagher’s High Flying Birds
Gallagher en co spelen een gedegen set. Sterke songs,krachtig uitgevoerd. Maar hij is en blijft vooral ‘die gast van Oasis’. De totaal losgeslagen euforie die zich van het publiek meester maakt zodra er nummers van die band passeren onderstreept dat ondubbelzinnig. De uitzinnige taferelen en massale singalongs doen dan vooral verlangen naar het moment dat Gallagher en zijn broer een nieuwe tour aankondigen. Alle kwaliteiten van High Flying Birds en deze toffe show ten spijt. (Foto: BKS / Kasper Vogelzang)

9. Marmozets
Marmozets mixt post-hardcore met mathrock en past, onder aanvoering van zangeres en brulboei Becca MacInty, haar gebruikelijke Blitzkrieg-taktiek toe. Het publiek wordt vanaf de eerste minuut overrompeld. Loeihard, uptempo, energiek en opgefokt maar altijd verpakt in een sterke song.

10. Ariel Pink
Pink is geschift en zijn band ook. Een drummer in bikini, een bassist in leren rokje, grappen, grollen en een paar twijfelachtige songs met een hoog Harry Merry gehalte. Maar ondertussen staat er wel een heel fijne zevenkoppige band die dwars door alle stijlen en conventies heen een imposant stukje muziek laat horen. Letterlijk een feest voor oog en oor.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s