Pukkelpop 2015

Pukkelpop 2015 zit er weer op. Het was een in alle opzichten geslaagde editie, al hadden de zon en de hitte wel een tikkie minder gemogen in de middaguren. Het publiek was top en de sfeer was gemoedelijk als altijd. Vlaanderen boven! Er was veel te zien, te doen en te beleven (Radio Topkaas!) maar het draaide uiteindelijk allemaal om de muziek.

Pukkelpop presenteerde dit jaar 255 acts, verdeeld over negen podia, waarvan ik er een stuk of 40 (deels) heb gezien. Twee bands staken er, wat mij betreft, met kop en schouders bovenuit: Ride en FFS.

Ride

Ride overgoot haar naar shoegaze neigende rechtlijnige gitaarmuziek met een licht psychedelisch sausje, grossierde in sterke songs, hemelse gitaarpartijen en dito zangmelodieën en bouwde aan het einde van de set de mooiste geluidsmuur van het festival.

ffs

FFS koppelde de hoekige post punk van Franz Ferdinand aan de pompeuze art rock van Sparks en verkende alle muzikale mogelijkheden van deze combinatie in een show die bol stond van plezier, humor en nostalgie. Inclusief dé quote van het festival: “Pukkelpop, before we go we want to share two little words with you: piss off!”

Conclusie: de oudjes heersten in Kiewit.

Van de overige bands die ik zag scoorden ook Pond, Viet Cong, Radkey, The Soft Moon, Interpol, Ho99o9, The Neon Judgement en Go March een dikke voldoende. Verder mag ik Django Django, Tame Impala en Underworld niet onvermeld laten, alleen al omdat ze ondergetekende ondanks de verstikkende hitte in de betreffende festivaltenten aan het dansen wisten te krijgen. Met name Underworld maakte er een knalfeest van in de afsluitende nacht. Shouting lager lager lager / Shouting mega mega white thing / Mega mega white thing… Enfin, de kenners weten dan genoeg.

Pukkelpop vierde dit jaar haar 30ste verjaardag van 19 t/m 22 augustus in Kiewit, Hasselt (B). Een uitgebreid fotoverslag van Pukkelpop 2015 vind je hier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s