Die Krupps

4W3A8676k

Die Krupps bestaat 35 jaar. De Duitse band die met haar mix van EBM en Metal bijna eigenhandig de weg plaveide waarover Rammstein later naar de pot met goud kon rollen, viert dat met een nieuw album en een uitgebreide tour. Reden voor een feestje zou je zeggen, maar wie de band gisteravond in de Nieuwe Nor zag kwam bedrogen uit. Foto’s: René Bradwolff

Ondanks een uitgebreide soundcheck, waardoor de show een uur later dan gepland begon, komt er tijdens het intro vooral een ondefinieerbare geluidsdiarree van galm en feedback uit de PA. Na enkele minuten verdwijnt de band dan ook weer richting kleedkamer. “To sort things out.” De drummer blijft eenzaam achter met zijn laptop.

Een kwartier later gaat de show dan toch van start maar het blijft behelpen qua geluid. Bovendien blijft de drummer prutsen aan zijn laptop waardoor er ellenlange pauzes tussen de nummers ontstaan. Dat de meegereisde geluidstechnicus het blijkbaar geen reet interesseert en vooral hoofdschuddend door een boekje zit te bladeren, maakt het er allemaal niet beter op. Met de songs is weinig mis maar helaas sneeuwen ze onder in de algehele malheur en het gebrek aan professionaliteit.

Frontman Jürgen Engler probeert er nog een draai aan te geven door te stellen dat we de show maar als een try out moeten zien voor de “grosse Tour” die volgt. Alsof de verbaasde bezoekers in de zaal daar blij mee zijn. Laat staan de verantwoordelijke programmeur. Als het geklungel tussen de nummers blijft aanhouden en de bandleden zichtbaar geïrriteerd raken probeert de zanger het nog een keer. “Wir ziehen durch und werden sorgen das ihr mit ein gutes gefühl hauswärts kehrt.” Een mededeling die blijkbaar niet besteed is aan de vele aanwezigen die de zaal niet lang daarna verlaten.

Gelukkig hebben de afvalligen dan in ieder geval al kunnen genieten van The Red Paintings, een eigenzinnig en gedreven art rock-gezelschap uit Australië. Waar mogelijk onstuimig scheurend zorgt zij, gehuld in oosterse kostuums, voor muzikaal en visueel spektakel. The Red Paintings doet haar naam eer aan door elke show een lokale kunstenaar uit te nodigen op het podium. In Heerlen is dat grafisch ontwerper Mickael Ackermans, die in deze bizarre setting bodypaintend zijn vriendin in een zonnegodin transformeert.

Ondertussen blijkt dat niet álle Krupps onvoorbereid uit de immense tourbus zijn gekropen. Engler laat op het balkon lintjes spannen zodat de toeschouwers niet te dichtbij komen en op zijn kalende kruin kunnen kijken…

Die Krupps, The Red Paintings en Janosch Moldau speelden op 2 september j.l. In Poppodium Nieuwe Nor, Heerlen.

b4W3A8050k

4W3A7690k

a4W3A8160k

a4W3A8995k

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s