Banned From Utopia

Kan het gebeuren dat je binnen het tijdsbestek van één maand drie keer het gevoel krijgt dat je bij het concert van het jaar uit je plaat staat te gaan? Zo’n concert waarbij je van de eerste tot de laatste minuut euforisch door de zaal stuitert of in uiterste verbazing vol ongeloof met open mond staat te genieten? Ja, dat kan.

IMG_5163

Nadat ik eind september King Crimson op zijn troon hees, rammelde Stick Men vorige week uiterst brutaal aan de paleispoort. Dat een week later ook de manschappen van Frank Zappa de aanval zouden inzetten zag ik niet aankomen. Dat ze dat als ware kamikazepiloten zouden doen ook niet.

Banned From Utopia, het ultieme Frank Zappa spektakel rondom een handvol oudgediende Zappatista, besloot tijdens deze derde tour in twee jaar namelijk frontaal de aanval te kiezen. Deze keer niet met een jazzy aanpak maar een stuk heftiger. Met veel soul en verrassend funky. Minder experiment, meer publieksfavorieten. Een soort ‘greatest hits’ in moordend tempo. Nagenoeg zonder pauzes en met een enorme overtuigingskracht. Vanwege het vele touren is de spil van de band een zelfverzekerde geoliede machine geworden die, zonder op een setlist te hoeven spieken, twee uur lang de ene voltreffer na de andere afvuurt. ‘Zoot Alures’, ‘Montana’, ‘City Of Tiny Lights’, ‘Trouble Every Day’, ‘Zomby Woof’, ‘Society Pages’, ‘Bamboozled By Love’, ‘The Ilinois Enema Bandit’, ‘Andy’, ‘I’m The Slime’, ‘Ain’t Got No Heart’. Enzovoorts, enzovoorts…

IMG_5206

Robert ‘Bobby’ Martin heeft van achter zijn keyboard op de rechterflank de muzikale leiding maar het is zanger/gitarist Ray White die  show steelt. De meeste songs lijken op zijn lijf geschreven en zijn soulvolle strot klinkt nog net zo imposant als in de jaren ’80. Bassist Tom Fowler en saxofonist Albert Wing completeren de harde kern. Het kwartet wordt deze tour aangevuld met de uitstekende gitarist Robbie Mangano, die zich soms zelfs een beetje lijkt in te houden, en de imposante drummer Joel Taylor. Die laatste oogt als een brute metalhead maar verdiende zijn sporen in dienst van o.a. Stanley Clarke, Allan Holdsworth en Al Dimeola. I rest my case.

Terwijl Banned From Utopia als een tornado voortraast ontstaat er in de bomvolle zaal een uitgelaten sfeer. Inclusief uitbundige singalongs en de nodige danspasjes. Iets dat niet altijd het geval is in Zappa-land, waar het doorsnee publiek doorgaans met de hand aan de kin vol bewondering staat te genieten. De band slaat het geamuseerd gade en steekt haar waardering niet onder stoelen of banken. Met name White heeft continue contact met de fans en speelt met een brede grijns in op hetgeen zich voor zijn ogen voltrekt. Tijdens de laatste toegift roept hij het publiek op om het instrumentale ‘Peaches En Regalia’ mee te brullen, waarna we ons vier minuten in een voetbalstadion wanen waar zojuist de Champions League is gewonnen.

IMG_5171

“Sometimes, you know I do believe, if we all keep playing this music, Frank Zappa ain’t never, never gonna die” zingt Bobby Martin tijdens het slotakkoord van ‘Whippin’ Post’. Gevolgd door een emotioneel “Thank you Frank Zappa”. We mogen dan wel staan te genieten van de mannen van Banned From Utopia, de show is en blijft natuurlijk één groot eerbetoon aan de tijdloze en volstrekt unieke muziek van de wijlen grootmeester uit Baltimore. Zijn muziek is nog altijd springlevend. Dankzij zijn muzikanten die het evangelie blijven prediken en dankzij de fans die hem postuum (er verschenen na zijn dood tot dusver 38 albums) trouw blijven. In Eindhoven bouwen ze samen een knalfuif die nog dagen zal nagalmen in de hoofden van de aanwezigen. Inclusief die van mij. Concert Muziekfeest van het jaar!

Banned From Utopia speelde op zondag 25 oktober in de Effenaar, Eindhoven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s