Best Kept Secret geen geheim meer

2Nathan Reinds

De voornaamste conclusie na de vierde editie van Best Kept Secret: Het geheim is ontdekt. Het festival is met 25.000 bezoekers stijf uitverkocht. Met dank aan de Vlaamse media, die het unieke en kleinschalige festival dermate promootte dat het strand en het bos van Beekse Bergen werd overspoeld door zuiderburen. En regen. Maar de Belgen zijn een plezant volk en het brede muzikale aanbod bood voldoende afleiding om de modder te doen vergeten.

Blijkbaar zijn ook veel Belgen de grootschaligheid en drukte van de megafestivals zat en vinden ze in Beekse Bergen een betaalbaar alternatief voor Werchter en Pukkelpop zoals veel Nederlandse muziekliefhebbers er naartoe vluchten omdat ze het wel gehad hebben met het kolossale Pinkpop en Lowlands. Muziekliefhebbers die geen behoefte hebben aan miljoenenverslindende stadion-acts of 3FM-hypes en zich storen aan de op hol geslagen regelgeving die het plezier steeds vaker in de weg staat.

2Nathan Reinds kopie

Het concept ie bekend. Vijf podia verspreid over strand en bos, een grote hoeveelheid foodtrucks met lekkernijen uit diverse windstreken en vooral géén ‘gedoe’. Zo is crowdsurfen geen enkel probleem, word je bij binnenkomst niet binnenstebuiten gekeerd en lijken hekken er niet te bestaan. Security heet er ‘crowd support’ en is, indien al aanwezig, nauwelijks zichtbaar. De frisdrank is niet afkomstig van een Amerikaanse multinational maar van de hippe firma Fritz uit Hamburg, het bier komt uit België. Maar uiteindelijk draait het toch allemaal om de muziek.

Editors bleek de grootste publiekstrekker en toonde zich een waardige afsluiter met een feilloos uitgevoerde greatest hits set. Op weg naar de soulparty van The Heavy zag en hoorde ik een stukje Beck dat erg gedegen klonk maar me niet richting podium trok. De derde headliner Jamie XX liet de wei dansen met zielloze muziek en dito vocalisten uit een doosje. Nee, dan konden de klanken uit de laptop van Sleaford Mods me meer bekoren. Alleen al omdat ie werd bediend door de hoofdschuddende DJ Andrew Fearn die na elke ‘rant’ van zanger Jason Williamson een nieuwe track mocht aanklikken en zijn andere hand alleen uit zijn broekzak haalde om af en toe een vers blikje bier te openen.

27Melanie Marsmans

De twee bands waar ik me vooraf het meest op verheugde stelden beiden teleur. De ‘superband’ Minor Victories (met leden van Slowdive, Editors en Mogwai) blonk uit in eentonigheid en zangeres Rachel Goswell zong vooral erg vals. Preoccupations is eigenlijk Viet Cong maar leek een compleet andere band dan de Viet Cong die mij vorig jaar meermaals omver blies. Veel gepiel en gedoe en slechts met mondjesmaat de allesverwoestende tornado van weleer.

Ook het stuurloze Bloc Party is slechts een schim van wat het ooit was maar wist zowaar een uur lang te amuseren omdat het muzikale vakmanschap ondanks de zwalkende setlist groot blijft. Two Door Cinema Club zorgde met diens springerige electropop voor een groot feest op het strand terwijl de nieuwe lichting Britpoppers een dag eerder op een kleiner podium nadrukkelijk aan de poort rammelde: Blossoms, onthoud die naam. Tot voor kort nog in huiskamerzaaltjes en nu, in blakende vorm en vol zelfvertrouwen, al in staat om dik duizend mensen in een festivaltent in beweging te krijgen.

Juri Hiensch1

Liss, Band Of Horses, Weaves, en Explosions In The Sky waren onderhoudend. Net als Air, zolang het werk van haar eerste album speelde, de rest neigde naar liftmuziek. Ook de moeite van een kleine wandeling waard: Israel Nash die tussen alle hippe muziek stevig overeind bleef met zijn ouderwetse Neil Young-achtige folkrock.

Ook old school: Dinosaur Jr en Moon Duo. Dinosaur Jr, de grondleggers van de indierock en grunge met de zieke zanger gitarist J. Mascis zittend op een stoeltje en Mood Duo, het hypnotiserende psych- en Krautrocktrio rond Wooden Shjips frontman Erik ‘Ripley’ Johnson. De laatste behoorde tot de absolute hoogtepunten van het festival. Net als DIIV (van dromerige pop naar Sonic Youth en terug met een vleugje shoegaze) en Vant (catchy indie- en garagerock met een poppy inslag die werkelijk van het podium spatte). Aan raggende gitaren was er sowieso geen gebrek want ook Audacity (piepjonge pittige garagerock), Fat White Family (bizarre bluesy garagepunk met jengelende orgeltjes en swingende baslijnen) en Rat Boy (Britse branie ergens tussen Sex Pistols en Happy Mondays) stalen de show. En als ik dan toch aan een rondje hoogtepunten bezig ben mag Beak> niet ontbreken, de ‘andere band’ van Portishead mastermind Geoff Barrow overtuigde met een net zo gelaagde als perfecte mix van broeierige zoete soms gothic klinkende synthpop en lichtvoetige Krautrock. Dansbaar, uiteraard.

Ho99o9_Melanie Marsman

De meest vreemde eend in de bijt was zonder enige twijfel Ho99o9. Een freaky trio bestaande uit twee zangers / rappers en een drummer met een oorverdovende crossover tussen hiphop en hardcorepunk en een stuiterende presentatie. H099o9 deelde aan het einde van de zaterdagavond een mokerslag uit die manmoedig doch dankbaar werd geïncasseerd door de dansende en pogoënde meute in de bescheiden tent van stage 5. Na Ho99o9 leefde ik in de veronderstelling dat het niet meer beter zou gaan worden totdat vier Canadese jazzcats een dag later mijn ongelijk zouden bewijzen.

Jazz op best Kept Secret? Jawohl! Badbadnotgood is een jazzkwartet dat een geraffineerde brug slaat naar electro, rock en hiphop en daarmee tweeduizend uitzinnige bezoekers in een bloedhete festivaltent in een dampend feest stortte. Ondanks dat het overgrote deel van de set bestond uit traditionele jazz, post-bob en vrije improvisaties werd er zowaar gecrowdsurft. Om de kids te behagen kwam er een klein stukje Blink 182 voorbij als ook een track van de experimentele rapper Flying Lotus om de hiphop-link te onderstrepen.

Badbadnotgood-LotteSchrander

En zo scoorde Best Kept Secret ondanks twee dagen vol regen een dikke voldoende. Qua muziek maar ook qua sfeer, want het blijft een unieke belevenis daar bij het meer van Beekse Bergen. Volgend jaar weer? You bet!

Best Kept Secret vond plaats op 17, 18 en 19 juni op Beekse Bergen in Hilvarenbeek. Meer over de optredende bands en artiesten lees je op 3Voor12. Foto’s: Best Kept Secret / Nathan Reinds, Melanie Marsman, Juri Hiensch en Lotte Schrander.

27Juri Hiensch

2Juri Hiensch

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s