Temples / Ensemble Musikfabrik

Ja ik ben een beetje blogmoe de laatste tijd. Vandaar tot dusver nog geen verslag van Temples (Keulen) en Ensemble Musik Fabrik (Amsterdam). Terwijl ze beiden uitstekende shows gaven die alle aandacht verdienen. Dus toch maar even het toetsenbord afgestoft…

IMG_3658

Temples liet in Keulen horen dat het dunne geluid van haar recente album Volcano haar vintage Floyd live sound niet in de weg zit. Oud en nieuw werk klonken even vet en spacy net zoals het nieuwe werk moeiteloos tussen de oude krakers van Sun Structures werd ingelast. Bovendien vond de show plaats in mijn favoriete venue, het beestachtige Gebäude 9, het type ‘punkhol’ dat in Nederland al jaren is uitgestorven en vervangen door sfeerloze nieuwbouw. En dan was er ook nog een bijzonder voorprogramma: Creatures. Amper twee maanden oud en de missing link tussen Arctic Monkeys en Harry Merry. Want more? Intro gaat hier (in het Duits) dieper op de concerten in. Mijn oordeel: Heerlijke show door de vaandeldragers van de moderne psychrock.

Gezien: Temples / Creatures – Gebäude 9, Keulen (7 april 2017)


Van Temples naar Frank Zappa en van het charmante bouwvallige Gebäude 9 naar het imposante architectonische hoogstandje Muziekgebouw aan ’t IJ lijkt een reuzenstap maar is het niet. De hoofdact in Amsterdam was namelijk Ensemble Muskfabrik en die komt uit (jawohl) Keulen.

Tijdens de voorstelling Zappa’s Tapes kwam ook werk van Edgar Varèse aan bod. Eén van de grote inspirators van Frank Zappa, wiens invloed doorheen zijn gehele oeuvre te horen is. En hoe kun je zo’n avond dan beter beginnen dan met 13 percussionisten die zijn magnum opus Ionisation opvoeren. Kippenvel tot in de nek. En die zou de twee opvolgende uren daarna niet meer verdwijnen. Van The Black Page in al haar versies tot het feestelijke en met een tsunamie aan bekkens opgezweepte Peaches en Regalia, was het een aaneenschakeling van hoogtepunten. Waarbij het allerlekkerste ook nog eens bewaard bleef voor de toegift: Echidna’s Arf (Of You) en Don’t You Ever Wash That Thing? Twee stukken waarin alles samen kwam. De compositorische genialiteit van Zappa, de virtuositeit van het 21-koppige ensemble (gegroepeerd rond een stevige jazzy rock band met absolute hoofdrollen voor drummer Dirk Rothbrust en gitarist Frank Wingold), de meesterlijke arrangementen van Ali N. Askin, de link met Varèse en de enorme bak humor die bij Zappa nooit ver weg was. Grootser kan een finale niet zijn.

En of het allemaal niet op kon… na afloop was er gratis drank in de foyer. Ik heb na afloop even iemand in mijn arm laten knijpen 😉

mv_2015-02-21_castrid_ackermann_zappa_rothbrust_kopieDirk Rothbrust (Foto: Castrid Ackermann – musikfabrik.eu)

Gezien: Ensemble Musikfabrik: Zappa’s Tapes – Muziekgebouw aan ’t IJ, Amsterdam (13 april 2017). Meer over Zappa’s Tapes bij NRC en Trouw.

Setlist Ensemble Musikfabrik:
Intro
Edgard Varèse – Ionisation
Frank Zappa – The Black Page
Frank Zappa – The Black Page #1 the hard version
Frank Zappa – The Black Page #2 the easy Amsterdam version
Frank Zappa – Lemme Take You to the Beach
Frank Zappa – Revised Music for Low Budget Symphony Orchestra
Frank Zappa – RDNZL
Edgard Varèse – Poème èlectronique
Frank Zappa – Inca Roads
Frank Zappa – Florentine Pogen
Frank Zappa – Peaches en Regalia
Encores
Frank Zappa – Echidna’s Arf (Of You)
Frank Zappa – Don’t You Ever Wash That Thing?

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s