Quicksand

Quicksand kwam naar Keulen en nam de Canadese shoegazers van No Joy mee voor een oorverdovende avond vol ronkende gitaren en tijdloze songs, pal tegenover de Rose Club waar ze een kwart eeuw daarvoor in de domstad debuteerde.

De muzikant en songschrijver Walter Schreifels is een bezig baasje. In de jaren ’80 was hij onder anderen als bassist actief in de (Straight Edge) New York hardcore scene met Youth Of Today en later als gitarist bij Gorilla Biscuits. In 1990 richtte hij de invloedrijke post-hardcore band Quicksand op. Nadat deze na twee albums uit elkaar viel keerde hij na wat kleinere projecten in 1999 terug aan het front met de indie rockband Rival Schools. Stuk voor stuk bands die later weer bijeen zouden komen en nu nog steeds actief zijn. Van Quicksand verscheen 22 jaar na haar laatste plaat onlangs zelfs een puik nieuw album (‘Interiors’), vergezeld van een tournee, die Schreifels en zijn bandmaten naar Keulen bracht.

In een uitverkochte Luxor presenteerde Quicksand, dat naast Schreifels nog steeds uit de originele bandleden Alan Cage (drums) en Sergio Vega (bas) bestaat, een mooie mix van oud en nieuw materiaal waarbij de nieuwe nummers geenszins misstonden. Gitarist Tom Capone werd onlangs naar huis gestuurd na een arrestatie voor winkeldiefstal en verzet bij aanhouding en dat dreigde tijdens de eerste twee tracks roet in het eten te gooien. De sound was te dun en de band klonk akelig rommelig maar al snel bleek de geluidsman de juiste knopjes te hebben gevonden en bouwden de resterende leden een post-hardcore wall of sound van gewapend beton.

Post-hardcore is een ruim begrip maar als ik zeg dat Quicksand doet denken aan zowel Hüsker Dü als Tool, dan weten de kenners genoeg. Punkrock meets alternative metal met een vette groove en, vooruit, een vleugje emo. Net als vier jaar geleden op Pukkelpop had de band er veel zin in, was de lol op het podium groot en de muzikale performance super strak. “Grandioze terreur” schreef ik in 2013 en die omschrijving staat nog steeds overeind.

Geweldige show van een geweldige band in een geweldige zaal. Triple fun!

Gezien: Quicksand, No Joy in Luxor, Keulen (15 november 2017).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s