Albums 2020

Na mijn lange verhaal van gisteren, over hoe het gebrek aan live shows resulteerde in overuren op de platenspeler, zou je kunnen denken dat 2020 een imposante albumjaarlijst heeft opgeleverd. Echter, ook dat valt enigszins tegen. Het aantal nieuwe releases dat me daadwerkelijk omverblies was schaarser dan voorheen. Óf ze bereikten me niet of ik stond er, om wat voor reden dan ook, niet voor open. Wellicht omdat ik het qua werk drukker had dan ooit, omdat er geen festivals en clubshows waren om nieuwe bandjes te ontdekken of omdat de spoeling daadwerkelijk dun was. Of misschien had ik er gewoon even geen zin in dit rare jaar. 

Aldus reisde ik in 2020 vooral terug in de tijd, onderwijl veel onontdekt oud werk consumerend (Magma, Kinks, Henry Cow, Supersister… van die dingen) en zwelgend in de nostalgie van luxe, opgepoetste re-releases.

Zijn er dan helemaal geen nieuwe albums om te vermelden? Zeker wel. A Hero’s Death van Fontaines DC stak er wat mij betreft met kop en schouders bovenuit en het uiterst aangename en ongedwongen McCartney III staat zo bol van de speelvreugde dat ie sinds de release amper terug in de hoes geweest.   

Maar de rest van mijn favoriete 2020 schijven ontloopt elkaar niet zo gek veel en bovendien heb ik de meeste misschien nog niet de kans kunnen geven om zich in mijn hoofd te nestelen. Daarom dit jaar een lijst van de tien, wat mij betreft, tofste releases in 2020 in alfabetische volgorde. Met als toetje een rijtje ouwe meuk en een hele bijzondere eervolle vermelding. Volgend jaar hopelijk weer een top 10 als vanouds… 

Nieuw
All Them Witches – Nothing As The Ideal
Alphaville – Imperial Triumphant
Bloodwitch – I Am Not Okay With This
Crack Cloud – Pain Olympics
Fiona Apple – Fetch The Bolt Cutters
Floral – Floral
Fontaines DC – A Hero’s Death
Idles – Ultra Mono
Paul McCartney – McCartney III
Sunwatchers – Oh Yeah?

Eervolle vermelding
Puttylolian – BE iDVW

Replay
David Bowie  – Changes Now Bowie (RSD 2020)
Oasis – What’s The Story Morning Glory (25th Anniversary)
Lou Reed – New York (Deluxe 2020)
Lou Reed & John Cale – Songs For Drella (RSD 2020)
Thin Lizzy – Chinatown (RSD 2020)
Frank Zappa – The Mothers 1970

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s